Unul dintre cei mai mari doi producători de gaze naturale ai României, Romgaz (SNG), caută consultanți privind eventuala preluare a afacerii ELCEN, respectiv a termocentralelor acestei companii, care funcționează cu gaze naturale și furnizează agentul termic Capitalei.
Romgaz (SNG) a convocat o adunare generală extraordinară a acționarilor pentru a aproba contractarea de servicii de „asistență, consultanță și reprezentare juridică pentru analizarea contextului legal în vederea exercitării dreptului de preempțiune privind transferul de active al unei societăți comerciale aflate în reorganizare”.
Societatea nenumită este fără îndoială ELCEN, potrivit descrierii făcută într-o notă care face parte din documentele AGA și care spune că societatea respectivă „este unul dintre cei mai importanți producători de energie termică la nivel național”, iar Municipiul București are drept de preemțiune la preluarea activelor în cauză, înaintea SNG.
Planul de reorganizare al societății respective prevede vânzarea activelor acesteia și acordarea unui drept de preemțiune „și Municipiului București, în măsura în care există interes și capacitate financiară”.
Dacă Primăria Bucureștiului „nu manifestă interes sau capacitate financiară, având în vedere importanța strategică, s-a acordat un drept de preempțiune către Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri sau entități aflate în administrarea acestuia”, spune documentul citat.
Dreptul de preempțiune este valabil „pe o perioadă de maximum 6 luni de la primirea notificării, pentru exprimarea intenției angajante de cumpărare a afacerii societății comerciale în discuție”. Romgaz a primit notificarea în 14 iulie.
Ministerul Economiei deține 70% din acțiunile Romgaz (SNG).
Jocul marilor datorii în saga RADET- Termoenergetica – ELCEN
ELCEN are patru termocentrale în București (București Vest, București Sud, Grozăvești și Progresu), care funcționează cu gaze naturale. Este datoare la Romgaz cu cel puțin 400 de milioane de lei. Romgaz este înscrisă cu 300 de milioane de lei la masa credală a ELCEN, aflată în insolvență.
La rândul său, ELCEN nu a primit banii pe agent termic nici de la fosta regie de termoficare a Bucureștiului, RADET – în faliment, și nici de la succesoarea acesteia Termoenergetica, o companie a Primăriei Municipiului București.
RADET a intrat în faliment după ce a acumulat datorii de 3,7 miliarde lei către ELCEN, iar Termoenergetica i-a preluat afacerea de distribuție a agentului termic, dar după un an a și acumulat datorii de 400 de milioane de lei față de ELCEN.
Cea mai recentă veste din saga RADET- Termoenergetica – ELCEN este intenția administratorului judiciar al acesteia din urmă, de a cere și insolvența Termoenergetica, după ce Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu a virat către Termoenergetica subvenţia aferentă perioadei decembrie 2019 – mai 2020, în valoare de peste 652 de milioane de lei.
Scenariul preluării de către Romgaz – cel mai probabil
Dacă nici PMB și nici Ministerul Economiei prin Romgaz nu preiau activele ELCEN, atunci administratorul judiciar al acesteia le poate vinde oricui. Or, pentru că PMB nu a arătat că poate plăti achiziția, soluția cea mai fezabilă este tot Romgaz.
Managementul Romgaz (SNG) propune următorul scenariu, potivit notei de informare a acționarilor:
- Derularea în paralel atât a analizei juridice cât și a analizei economico-financiare;
- Demararea discuțiilor cu autoritățile de reglementare competente, de către echipa tehnică a ROMGAZ;
- Elaborarea unui raport juridic preliminar, la 2 luni de la semnarea contractului de servicii juridice, care să cuprindă cel puțin:
- analiza legislației concurenței;
- propuneri de variante de ofertare (SNG singură, sau în asociere cu o altă entitate controlată de Ministerul Economiei, majorare de capital social, orice altă formă juridică de obținere a controlului de către SNG, etc);
- modul de structurare a tranzacției, cu implicațiile de drept fiscal și din materia insolvenței care ar putea afecta tranzacția;
- pașii procedurali și legali pentru obținerea acordului de delegare a serviciului public de alimentare cu energie termică, și, după caz, propuneri legislative și/ sau administrative pentru gestionarea relației contractuale cu principalul client captiv și debitor al societății;
- Elaborarea unei analize economico-financiare preliminare, la 2 luni de la semnarea contractului de consultanță financiară, privind:
- costurile estimate ale SNG pentru realizarea transferului de activitate și finanțarea activității noii societăți;
- sursele de finanțare a investiției;
- rata de profitabilitate a investiției.
Romgaz (SNG) se așteaptă să intre în criză de timp. AGA a putut fi convocată abia pe 21 septembrie și, dacă rapoartele preliminare ale analizelor juridice și economico-financiare vor recomanda preluarea activelor Elcen, va cere extinderea termenului de exercitare a dreptului cu preempțiune.
O altă AGA a Romgaz ar putea aproba tranzacția în a doua parte a lunii decembrie 2020, iar înființarea unei societăți noi care să administreze succesoarea ElCEN, „dacă va fi cazul”, și formularea unei oferte neechivoce ar fi previzibile în luna ianuarie 2021, potrivit documentului citat.
„Dintr-o analiză preliminară a termenelor prevăzute de legislația în domeniul concurenței, încadrarea în termenul de 6 luni pentru formularea unei oferte angajante și neechivoce, este puțin probabilă. În aceste condiții considerăm necesară demararea discuțiilor cu administratorul judiciar pentru a evalua posibilitatea prelungirii termenului și modificarea în consecință a Planului de reorganizare, în forma confirmată de judecătorul sindic”, spune managementul Romgaz.