miercuri

24 aprilie, 2024

1 februarie, 2019

Atunci când sunt puși să se autopoziționeze în raport cu banii pe care îi dețin pe scala bogat-sărac, aproape un sfert dintre români se definesc ca fiind săraci. Doar 1% dintre respondenți se autoevaluează ca fiind bogați, arată studiul ”Românii și banii lor. Precepții, comportamente și proiecții financiare”, realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES.

Alte concluzii:

  • Banii reprezintă principala îngrijorare a românilor la începutul anului 2019;
  • Aproape un sfert dintre români se consideră săraci;
  • Relația românilor cu băncile rămâne una conservatoare: mai mult de jumătate dintre participanții la studiu declară că nu au nicio relație cu o bancă din România;
  • Aproape 6 din 10 români apreciază trecerea României la Euro ca fiind un lucru bun.

Sondajului ”Românii și banii lor. Precepții, comportamente și proiecții financiare” (AICI -LINK) a fost realizat de IRES la începutul acestui an, pentru numărul din ianuarie-februarie 2019 al Sinteza, Revista de cultură și gândire strategică.


Lipsa banilor asociată lipsei de predictibilitate  generală, alături de starea de sănătate și nivelul de trai sau de lipsa locurilor de muncă, sunt menționate, în mod constant, în sondajele de opinie publică, în topul principalelor îngrijorări ale românilor. Fenomenul nu este nou, este o constantă a ultimilor 10 ani, iar variațiile de poziționare a lipsei banilor în acest top este legat de contextul în care este măsurată starea populației și elementele care îl influențează.

Studiul IRES a fost realizat la început de an, după sărbătorile de iarnă, într-o perioadă în care discuțiile pe teme financiare din spațiul public au fost destul de intense în contextul măsurilor fiscale anunțate de guvern la finele lui 2018.

Îngrijorările care problematizează banii – lipsa banilor, nesiguranța zilei de mâine, devalorizarea banilor, nivelul de trai / sărăcia, nivelul scăzut al salariilor și pensiilor –   sunt prezente, la începutul anului 2019, în rândul a peste 30% dintre români.  Acestea sunt urmate de îngrijorări care au la bază starea de sănătate (12%), dar și de cele legate de situația politică din țară (12%).

Un venit lunar personal de până în 2000 de lei este considerat suficient de către o treime dintre români pentru a se putea considera liniștiți din punct de vedere financiar.


Proporția celor care au economii în bănci este scăzută: 14% au un cont de economii.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: