Societatea Națională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) solicită prelungirea actualului Contract Cadru până la sfârșitul anului, pentru a permite negocieri reale între Colegiul Medicilor din România (CMR) și Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Documentul propus de Casă, explică SNMF într-un comunicat, conține mai multe prevederi ce vor afecta pacienții, una dintre aceste modificări fiind cea care diminuează punctajul acordat per capita pentru pacienții din grupa de vârstă peste 60 de ani, „deși aceștia reprezintă o categorie cu vulnerabilități și nevoi crescute”.
Proiectul de norme de aplicare a Contractului Cadru conține mai multe multe noutăți ce sunt în dezavantajul medicilor și al pacienților.
Finanțarea rămâne la același nivel, însă, explică SNMF:
- Normele noi determină medicul de familie să se concentreze pe calcule financiare pentru a face ca praxisul său să supraviețuiască.
- Scade punctajul acordat per capita pentru pacienții din grupa de vârstă peste 60 de ani, deși aceștia reprezintă o categorie cu vulnerabilități și nevoi crescute.
- Se introduc servicii adiționale noi, care vor fi însă decontate din bugetul serviciilor curente, ceea ce creează inechități în finanțare.
- Veniturile mai multor medici de familie se vor reduce din cauza normelor propuse
Autoritățile susțin că pun accentul pe servicii preventive, dar nu asigură „finanțarea analizelor de laborator necesare, ceea ce face prevenția de nerealizat”, acuză SNFM.
De aceea, medicii de familie solicită negocieri reale și revenirea asupra propunerii:
Practic, în plină criză pandemică, decidenții naționali ai sistemului de sănătate destabilizează medicina primară.
În consecință, sunt necesare consultări autentice și nu așa cum au fost până acum, pentru stabilirea unor norme de aplicare a contractului cadru adaptate momentului, riscurilor specifice pandemiei și solicitărilor istorice – respect, finanțare, debirocratizare și independență profesională.
Singura soluție viabilă în acest moment este renunțarea, până vom reveni la normalitate, la modificările propuse de CNAS, de neacceptat în actualele condiții, pentru a nu tulbura un echilibru și așa extrem de precar în care se află sistemul nostru de sănătate.