duminică

11 august, 2024

20 ianuarie, 2022

Premierii Nicolae Ciucă și Natalia Gavriliță (foto) au discutat joi cum poate România să ajute Republica Moldova în situația în care compania rusă Gazprom va suspenda livrarea de gaze către Chișinău, potrivit unui comunicat al Executivului.

Una dintre soluții este furnizarea unor cantităţi de păcură Republicii Moldova, România urmând să primească şi o solicitare formală în acest sens.

Parlamentul de la Chișinău a decis joi instituirea stării de urgență în sectorul energetic în Republica Moldova pe o perioadă de 60 de zile din cauza riscului suspendării livrărilor de gaze de către Gazprom.


Compania rusă cere Republicii Moldova să plătească în avans gazele furnizate până la data de 20 a fiecărei luni. Gazprom a avertizat în privința sistării livrării de gaz începând cu 21 ianuarie, în cazul în care R. Moldova nu va achita consumul pentru luna decembrie și avansul pe luna ianuarie.

Premierul Nicolae Ciucă a avut joi o convorbire telefonică cu premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, după ce Parlamentul de la Chișinău a decis astăzi instituirea stării de urgență în sectorul energetic.

După mai multe runde de negociere și presiuni exercitate asupra guvernului de la Chișinău, Moldova și Gazprom au semnat anul trecut un contract pentru livrarea de gaze valabil cinci ani, care a intrat în vigoare de la 1 noiembrie. Contractul nu prevede plata în avans, dar premierul Gavriliță a anunțat că Gazprom solicită ”doar în această iarnă” plata anticipată.

În acest moment, operatorul moldovean Moldovagaz (cu acționar majoritar Gazprom) nu dispune de toate resursele financiare necesare pentru a achita pretențiile Gazprom.

Gazprom presează continuu Republica Moldova


Gazprom a mai pus presiune financiară pe Republica Moldova și în debutul iernii, când guvernul de la Chișinău a instituit stare de alertă îm sectorul energetic și a găsit soluții alternative.

Pe 25 octombrie, Vitol, companie din Țările de Jos, a câștigat licitația lansată de Energocom, iar potrivit contractului a livrat un milion de metri cubi de gaze naturale Republicii Moldova.

Gazprom revendica anul trecut o datorie istorică de 433 de milioane de dolari, care a crescut la 709 milioane de dolari ca urmare a penalităţilor.

În starea de alertă din sectorul energetic, guvernul moldovean a stabilit un set de măsuri, printre care utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice şi termice şi a pregătit măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

În una dintre primele sale vizite la București, premierul Gavriliță a anunțat că prioritatea pentru Republica Moldova o constituie interconectarea rețelelor de gaze.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: