9 noiembrie, 2021

Autoritatea din domeniul Energiei din Republica Moldova a aprobat noul tarif al gazelor naturale de 10,26 lei / m3 fără TVA, care este de 2,4 ori mai mare față de cel anterior, așa cum a cerut de Moldovagaz în urma negocierilor guvernului cu Gazprom.

Acționarul majoritar al Moldovagaz este Gazprom. Tariful este provizoriu și este valabil de la 1 noiembrie, iar Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) va decide tariful final până la sfârșitul lunii, potrivit rfi.

Noul tarif este cel mai mare aplicat vreodată, mult peste cel din perioada 2012 – 2014, de 6,2 lei / m3, potrivit Deutsche Welle (DW).


ANRE ar trebui să determine Moldovagaz să își reducă adaosul la prețul de import, potrivit economistului Veaceslav Ioniță citat de DW.

La sfârșitul lunii trecute, după tensiuni care au dus la declararea stări de urgență energetice în R. Moldova, Guvernul de la Chișinău și Gazprom au ajuns la un acord privind prelungirea cu 5 ani a contractului de aprovizionare. Autoritățile moldovene spuneau că a fost acceptată formula de preț pe care au propus-o.

Sărăcia și schema de compensare

Ministerul Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău urmează să pregătească un set de măsuri pentru compensarea facturilor la gaze naturale pentru unele categorii de cetățeni.


Rata sărăciei absolute în Moldova depășește 23% la sută, iar rata sărăciei extreme este de aproape 9%, potrivit statisticilor oficiale citate de DW.

Un raport al Băncii Mondiale spune că 41% din populația Republicii Moldova trăiește sub „pragul regional al sărăciei”.

Guvernul de la Chișinău a anunțat că va aplica două mecanisme de compensare a tarifelor: în baza veniturilor și în baza consumului. Va fi subvenționat consumul a 50 de metri cubi. Pentru cine consumă alți 50 m3 subvențiiile vor fi mai mici și vor fi eliminate pentru cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi.

Arma politică rusă

Gazprom a redus drastic livrările de gaze către Republica Moldova în octombrie și Rusia a propus Chișinăului să renunțe la acordul său comercial cu Uniunea Europeană și la reformele agreate cu Bruxelles-ul, în schimbul ieftinirii gazelor, care fusese dublat anterior.

Amenințarea a avut un succes parțial: la încheierea contractului, guvernul R Moldova s-a angajat să amâne până în 2023 o reformă promisă Uniunii Europene, privind separarea activității de transport de cea de distribuție și furnizare a gazelor, potrivit Radio Europa Liberă.

Moldovagaz este controlată de Rusia, prin Gazprom care deține 50% din acțiunile companiei de gaze moldovene, ca și prin regiunea separatistă transnistreană, care are peste 13% din acțiuni.

R. Moldova achită, de la 1 noiembrie, 450 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze. Ulterior, prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse, susține vicepremierul moldovean, Andrei Spînu, citat de rfi.

Formula de preț propusă de R. Moldova, „e bazată pe un anumit raport între prețurile la gaz și petrol pe piață”, potrivit oficialului citat.

Pentru problema datoriilor către Gazprom se va căuta o soluție după ce se va face un audit indepepndent al acesteia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: