Ministerul de Finanţe a încasat primii bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, respectiv suma de 82 de milioane de lei, a anunţat vineri instituţia.
În conturile statului român au intrat 3,7 miliarde euro – 1,8 miliarde euro în decembrie 2021 din componenta de granturi și 1,9 miliarde euro la începutul anului 2022 din componenta de credite) – avans din fondurile alocate României prin PNRR.
Banii au stat nefolosiți până acum în aceste conturi, deși România putea cere aprobare de la Comisia Europeană să facă plăți parțiale pe proiectele PNRR deja demarate.
Mesajul ministrului Adrian Câciu
„Deschidem prin această tragere drumul fondurilor din PNRR în conturile statului, pe baza acţiunilor realizate de Ministerul Finanţelor. E o impulsionare bine-venită să accelerăm atragerea fondurilor puse la dispoziţie prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă şi să ne apucăm de implementarea reformelor ambiţioase, atât de necesare României pentru o dezvoltare durabilă”, a spus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, potrivit Agerpres.
Totalul încasărilor înregistrate la Ministerul Finanţelor se ridică la 130 de milioane lei, fonduri transferate în conturile de venituri ale bugetului de stat care au avut la bază solicitările transmise de coordonatorii de reforme şi investiţii, pentru sumele utilizate în scopul realizării ţintelor şi jaloanelor incluse în PNRR.
Coordonatorii de reformă beneficiari ai transferurilor de sume sunt Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Potrivit anunțului făcut vineri, cele 130 milioane lei cerute la decontare de ordonatori de credite reprezintă cam 26 milioane euro, deci s-ar mai putea face plăți consistente din banii primiți avans (3,7 miliarde euro).
România a mai transmis la Bruxelles, în mai 2022, o cerere de plată de 3 miliarde euro ce a primit deocamdată doar un aviz provizoriu din partea Comisiei.
***