România trece la ora oficială ”de iarnă” în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ora 4.00 devine ora 3.00, ceea ce va face ca ziua de 27 octombrie să fie cea mai lungă din acest an.
”Ora de vară”, instituită pentru economia de energie
Ţările europene au introdus dispoziţiile privind orarul de vară în secolul trecut, pentru a economisi energie.
Începând cu 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative care să pună capăt schemelor naţionale divergente în materie de schimbări ale orei. Cu toate acestea, în 2018, scopul schimbării orei a devenit mult mai puţin relevant, existând studii care sugerează că economiile de energie sunt minore, iar cetăţenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătăţii.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie).
Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.
Parlamentul European a cerut în 2019 renunțarea la sistemul schimbării orei
Parlamentul European a decis în martie 2019 renunţarea la schimbarea orei, măsură care ar fi urmat să intre în vigoare din 2021, decizia trebuind însă confirmată şi de Parlamentele naţionale, ceea ce nu s-a întâmplat.
Subiectul a revenit acum în atenția PE, într-o scrisoare către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, peste 60 de europarlamentari cerând renunţarea la ora de vară, anunță Agerpres.
Documentul arată că sistemul actual este depăşit, iar renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an este de asemenea în concordanţă cu angajamentul Uniunii Europene în favoarea simplificării, reducând stresul inutil pentru cetăţeni şi făcând viaţa de zi cu zi mai uşoară în cele 27 de state membre.
Europarlamentarii semnatari cer Comisiei să ia în considerare problema cât mai rapid. Preşedinţia ungară a Uniunii a comunicat că nu va promova subiectul în mandatul său, care se încheie la sfârşitul anului.
În 2018, un sondaj realizat de Comisia Europeană în toate statele membre ale Uniunii a arătat că există o majoritate clară, de 84% din europeni, împotriva orei de vară. Preşedintele de atunci al Comisiei, Jean-Claude Juncker, a anunţat ulterior că schimbarea orei va lua sfârşit chiar în acel an, însă pentru confirmarea oficială toate statele membre urmau să se pună de acord dacă vor utiliza permanent ora de iarnă (standard) sau cea de vară.
Cum nu s-a ajuns la o astfel de înţelegere, problema a rămas în aşteptare.
(Citește și: ”80% dintre cetățenii UE doresc renunțarea la ora de vară”)
***