1 noiembrie, 2024

România se află în top 10 global privind renunțarea la cărbune, din ultimii opt ani, conform raportului Emissions Gap Report 2024, al ONU. UE figurează în clasament cu cinci state, Grecia fiind țara cu cea mai accelerată rată de renunțare la cărbune. Această resursă a fost însă înlocuită în principal cu gazul natural, ceea ce crează noi riscuri pentru producția de energie electrică a țării.

România, ritm similar celui din Germania – 22% vs. 21%; ambele se află în top

Rata de reducere din Grecia a fost de 41%, în timp ce în Marea Britanie renunțarea la cărbune a înregistrat un ritm de 37%, iar în Danemarca 29%. Urmează Spania (25%), Portugalia (24%), Israel (23%), România (22%), Germania (21%), SUA (20%) și Chile (18%).

România – 90% din energia pe cărbune a fost înlocuită de cea din surse ecologice


În Grecia, eliminarea rapidă a cărbunelui este doar o parte a tabloului acestei evoluții pozitive, întrucât de cealaltă parte țara se bazează foarte mult pe gazul natural, o sursă de energie de import care crește semnificativ costul de producere a energiei electrice și este foarte expusă riscului geopolitic.

În Grecia, „53% din producția de cărbune a fost înlocuită treptat cu gaze naturale: ceea ce este un lucru prost, costisitor și nesigur din punct de vedere geopolitic”, subliniază într-o postare Theodota Nantsou, directorul pentru politica de mediu în cadrul WWF.

Potrivit datelor din raportul ONU, doar 47% din cărbunele din Grecia a fost înlocuit cu energie din surse cu emisii zero de carbon, precum parcurile fotovoltaice și eoliene.

În Portugalia, cărbunele a fost retras mai lent, dar este acoperit (în proporție de 66%) de surse regenerabile, în timp ce în România 90% din energia produsă de cărbune a fost înlocuită cu surse ecologice.

Gazele naturale, preferate ca resursă de înlocuire a cărbunelui


Cărbunele, petrolul și gazele continuă să domine sistemele energetice la nivel global. Cu toate acestea, ponderea fosilelor începe să scadă în sectorul energetic, pe măsură ce producția de energie solară și eoliană înregistrează creșteri rapide ale capacității anuale.

Investițiile globale în energie curată cresc rapid, întrucât cheltuielile cu energia regenerabilă, rețelele și stocarea sunt acum mai mari decât cheltuielile totale pentru petrol, gaze și cărbune.

Gazele naturale, însă, prezintă tendințe mai puternice de creștere decât sursele regenerabile, potrivit datelor Green Tank publicate în data de 29 octombrie. 

„Cu o producție de 19.060 GWh în primele nouă luni ale anului, sursele regenerabile de energie (excluzând marile hidrocentrale) s-au situat pe primul loc în producerea de energie electrică, dar au rămas în urmă în comparație cu producția cumulată a celor trei combustibili fosili (gaze naturale, cărbune și petrol) cu 1.928 GWh”, precizează consilierul premierului grec în analiza sa.

Acest lucru s-a datorat în principal contribuției crescute a gazelor în lunile iulie-septembrie, inversând astfel imaginea celor șase luni în care sursele regenerabile au depășit producția cumulată a celor trei combustibili fosili.

„Pe locul doi s-au situat gazele naturale (15.496 GWh), depășind nivelurile din 2022, lipsind doar 564 GWh până la maximul istoric al celor nouă luni din 2021 (16.060 GWh) și marcând o creștere de 29,5% față de primele nouă luni ale anului 2023”, se mai arată în analiză.

(Citește și: Producţia de cărbune a scăzut cu 19,8%, iar importurile cu 30,7%, în S1; UE – cel mai scăzut nivel de când se colectează aceste date)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: