marți

16 iulie, 2024

19 iunie, 2024

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a avut în lucru anul trecut 16 investigații ce au vizat România, număr ce a propulsat-o pe primul loc în bilanțul instituției. Ea este urmată de Bulgaria (cu 14 cazuri), Ungaria (11), Italia (11) și Franța (9).

În 2023, investigațiile OLAF au stabilit că trebuie recuperate de la statele membre sume record ce totaliză peste un miliard de euro din banii contribuabililor europeni.

Cea mai importantă investigație derulată în România, prejudiciu de 15 mil. euro

OLAF și Parchetul European (EPPO) au investigat suspiciuni de fraudă în valoare de 15 milioane de euro în România. Investigațiile se referă la proiecte IT finanțate de fondul european de dezvoltare Regională (FEDR) pentru sprijinirea inovării și creșterea productivității:

  • Investigațiile au scos la iveală o schemă complexă de fraudă internațională, pusă în aplicare de mai mulți actori și entități din Cipru, Cehia, Malta, Monaco și Statele Unite ale Americii, care ar fi sustras milioane de euro din fondurile UE prin intermediul unor facturi false sau incorecte, iar apoi ar fi încercat să spele banii.

  • În 2023, OLAF și-a finalizat investigația complementară privind aspectul financiar al infracțiunii și a recomandat recuperarea a 15 milioane de euro către bugetul UE, suma totală cu care UE a contribuit la proiectul investigat.

  • Ancheta penală desfășurată de EPPO este în curs de desfășurare.

  • În noiembrie 2023, EPPO a efectuat 38 de percheziții la domiciliu și la sediu și a obținut o cantitate mare de probe, inclusiv date stocate pe dispozitive IT.

Bilanțul activității OLAF în 2023

În 2023, investigațiile OLAF au stabilit că peste un miliard de euro din banii contribuabililor europeni ar trebui recuperați. De asemenea, anchetatorii OLAF au identificat alte 209 milioane de euro înainte ca acestea să fie cheltuite în mod necuvenit și au închis 265 de cazuri.


Pe lângă fondurile UE care au ajuns în mâini greșite, OLAF a urmărit urmele contrabandiștilor, falsificatorilor și fraudatorilor vamali și a contribuit la aplicarea măsurilor de apărare comercială ale UE și a sancțiunilor în sprijinul Ucrainei, menționează instituția europeană în raportul său.

Performanțele OLAF în materie de investigații în 2023:

  • a recomandat recuperarea a 1,04 miliarde de euro către bugetul UE

  • a împiedicat cheltuirea necuvenită a 209,4 milioane EUR din bugetul UE

  • OLAF a închis 265 de investigații, emițând 309 recomandări de urmărire către autoritățile naționale și ale UE relevante

  • a deschis 190 de noi investigații, în urma a 1 178 de analize preliminare efectuate de experții OLAF

  • a raportat Parchetului European (EPPO) 79 de cazuri cu posibile infracțiuni penale.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: