marți

18 iunie, 2024

11 iunie, 2021

olaf oficiul european de lupta impotriva fraudeiZeci de milioane de produse defectuoase de protecţie împotriva Covid-19 (în special măști contrafăcute și dezinfectanți) au fost confiscate în întreaga UE, în primul an de pandemie, anunță Oficiul European de Luptă împotriva Fraudei (OLAF), care are în vizor circa 1150 de companii suspecte.

”Începând din martie 2020, am anchetat şi răspuns unei ameninţări tot mai mari a produselor contrafăcute, care nu respectă normele sau care sunt periculoase”, a anunţat joi directorul general al OLAF Ville Itala, care a prezentat raportul pe 2020, scrie AFP, preluată de News.ro.

”Iar înainte ca primul vaccin (anti-Covid) să fie administrat, noi am tras semnalul de alarmă împotriva unor oferte de false vaccinuri, ceea ce, din câte ştim noi, a împiedicat orice fraudă în acest domeniu, în pofida multor tentative”, a adăugat oficialul.


Ancheta OLAF a permis conficarea a 52 de milioane de produse – geluri pentru mâini ce conţineau o cantitate periculoasă de metanol, măşti de protecție contrafăcute sua defectuoase, false kituri de testare – şi identificarea a 1.150 de operatori suspecţi, potrivit ultimelor date actualizate, furnizate de către serviciul de presă al OLAF.

În raportul său anual, OLAF notează că ”mulţi dintre aceşti operatori se află în afara UE” şi că ”mulţi sunt întreprinderi care, în mod oportunist, într-o încercare de a profita de pandemia (Covid-19), s-au lansat într-o activitate, fără să aibă vreo experienţă în domeniu”.

”Lanţuri lungi intermediare au fost create de pe o zi pe alta, în numeroase state membre UE şi în afara (Uniunii), cu scopul de a ascunde identitatea fraudatorilor”, îngreunând identificarea acestora, a detaliat directorul general adjunct al OLAF, Ernesto Bianchi, referindu-se la cele circa 1150 de companii suspecte.

(Citiți și: „Epidemia penală: DNA lucrează 33 de dosare cu achiziții de urgență în care sunt vizate persoane cu ”funcţii importante””)

140.000 de litri de gel cu cantitate ridicată de metanol, din Turcia

Acţiunea OLAF în afacerile pandemiei a permis confiscarea în 2020, în mai multe state membre UE, a aproximativ 140.000 de litri de gel pentru mâini – provenind din Turcia – care conţinea o cantitate periculoasă de metanol, o substanţă toxică, în urma unei alerte lansate de către autorităţile daneze.


OLAF a participat, de asemenea, la o operaţiune comună a serviciilor vamale din state membre UE care a permis confiscarea, până în prezent, a 50 de milioane de măşti de protecţie, contrafăcute sau cu defecte importante.

Această operaţiune demonstrează importanţa unei ”mai bune coordonări” între ”autorităţile vamale şi de certificare, însărcinate să spună dacă cutare mască este de tip FFP2 sau FFP3” şi între statele membre UE, subliniază Ernesto Bianchi.

”Observăm încă multă confuzie în problema cu privire la cine trebuie să certifice, atunci când sosesc măşti într-un stat membru UE, înainte de a fi expediate către alt stat membru UE în vederea utilizării”, precizează el.

13% din pesticidele folosite în UE sunt contrafăcute

OLAF trage de asemenea un semnal de alarmă cu privire la pesticidele contrafăcute, ce au ajuns să reprezinte ”până la 13,8% din pesticidele utilizate în UE”. Acestea sunt un pericol grav la adresa sănătăţii omului, o sursă de poluare a aerului, a pământului şi apei şi o ameninţare mai ales la adresa albinelor.

În 2020, OLAF a încheiat 230 de anchete cu privire la cazuri de fraudă şi a emis 375 de recomandări adresate autorităţilor naţionale şi europene.

Oficiul colaborează acum cu nou înfiinţatul Parchet European, care a intrat în fucnţie la 1 iunie, de asemenea competent în lupta împotriva fraudei dar care, spre deosebire de OLAF, are puterea de a angaja urmăriri penale.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: