miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 mai, 2022

România și toate celelalte țări membre NATO (cu o excepție, a Turciei) „au exprimat fără rezerve sau condiții sprijinul pentru aderarea rapidă a Finlandei și Suediei la alianță, dacă cele două state vor depune, formal, cereri de aderare, care sunt de altfel așteptate în perioada imediat următoare”, spune un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat la reuniunea informală a miniștrilor aliați cu omologii din Finlanda și Suedia, cu privire la perspectivele aderării la Alianță celor două state, în prima zi a reuniunii informale a miniștrilor de externe din statele NATO, desfășurată la Berlin în perioada 14-15 mai 2022.

Bogdan Aurescu a subliniat că, pentru România, este foarte importantă viitoarea contribuție concretă a celor două state nordice la procesul de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic într-o manieră echilibrată, de la Marea Baltică la Marea Neagră, pe termen lung.


Mesajul general transmis de aliați a fost acela de evidențiere a sprijinului pentru politica „Ușilor Deschise” a NATO și a importanței acesteia, care derivă direct din Tratatul de la Washington din 1949.

Aderarea Finlandei și Suediei este foarte importantă pentru România

Șeful diplomației române „a subliniat că, pentru România, este foarte importantă viitoarea contribuție concretă a celor două state nordice la procesul de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic într-o manieră echilibrată, de la Marea Baltică la Marea Neagră, pe termen lung”.

De asemenea, „ România consideră că este foarte necesară, mai ales în actualul context de securitate, menținerea solidarității și unității aliate, exprimând speranța că orice divergențe actuale privind candidaturile celor două state sunt temporare și pot să fie rezolvate prin dialog direct între statul aliat interesat și cei doi candidați, în cel mai scurt timp posibil, inclusiv cu sprijinul celorlalte state membre”.

Duminică, miniștrii de Externe din NATO mai discută despre:

  • politica NATO a “Ușilor Deschise”, războiul din Ucraina și implicațiile sale pentru securitatea euroatlantică;
  • pregătirea Summitului NATO de la Madrid, din 28–30 iunie 2022, și  negocierea viitorului Concept Strategic al NATO, care va fi adoptat de liderii aliați cu acel prilej.
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: