Președintele Klaus Iohannis și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au discutat joi despre criza din Ucraina, despre constituirea în România a hub-ului de distribuție a ajutoarelor ucraineni și despre sprijinul României pentru refugiați. UE are pregătit un plan de 500 de milioane de euro pentru gestionarea unor astfel de acțiuni.
Ursula von der Leyen a felicitat românii pentru solidaritate și empatie și a vorbit în termeni laudativi despre implicarea oamenilor simpli în criza refugiaților din Ucraina.
Președintele Iohannis a afirmat că „dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată”.
Cei doi oficiali au susținut o conferință de presă comună, la Cotroceni. Principalele declarații:
Ursula von der Leyen: Mecanismul pentru Ucraina a fost pus în mișcare
- Vă mulțumesc foarte mult, permiteți-mi să transmit condoleanțe familiilor ofițerilor răpuși în accidentul de aseară. Îi felicit pe românii care i-au primit pe refugiații care au fugit din calea războiului. Sute de mii de persoane fug din calea lui Putin, uneori pleacă împreună cu copiii pentru a găsi un loc sigur în UE.
- Cel puțin 1 milion de ucraineni au plecat în ultimele zile, iar România a oferit adăpost și alimente pentru 55.000 de persoane, a oferit un exemplu înduioșător de omenie, și-au deschis ușile propriilor case. Românii sunt pregătiți să primească refugiații și ajută și Republica Moldova.
- UE este alături de oamenii care fug, vrem să ne asigurăm că le oferim protecție rapidă și eficientă. Oferim sprijin umanitar pentru a face față consecințelor războiului. 500 de milioane de euro au fost alocați în bugetul UE pentru a face față consecințelor devastatoare, am constituit un centru care să ne ajute să direcționăm toate ajutoarele venite pentru refugiați. Foarte mulți ucraineni caută un loc sigur în România, toate statele membre sunt alături de ei, mai ales România, ne vom aminti întotdeauna ajutorul, hotărârea și solidaritatea, sunteți o inspirație pentru noi.
- Vom institui sancțiuni foarte dure pentru Rusia, am instituit deja sancțiuni fără precedent care vor fi aplicate inclusiv de aliații noștri din lume. Suntem pregătiți să facem față dacă situația se înrăutățește, încercăm să diversificăm resursele energetice. Hotărârea noastră este mai solidă ca oricând. Nu este nicio îndoială că aceste state pot face parte din familia europeană.
- Mecanismul pentru Ucraina a fost pus în mișcare după ce președintele Zelenski a depus cererea de aderare, dar ne axăm eforturile pe acest război, încercăm să conectăm Ucraina la rețeaua de energie a UE și vom fi toți alături de Ucraina în acest proces, cu solidaritate și unitate.
Klaus Iohannis: Lucrăm împreună cu UE să operaționalizăm cât mai rapid hub-ul umanitar pentru Ucraina
- Ne aflăm într-o situație fără precedent, generată de agresiunea armată nejustificată, ilegală și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în care nu numai securitatea Ucrainei, dar și cea transatlantică este puternic amenințată. Vreau să folosesc această ocazie pentru a lăuda încă o dată curajul poporului ucrainean, care luptă pentru libertate și rezistă sub tirurile ucigașe ale unui invadator.
- Am discutat, în acest sens, intensificarea sprijinului, mai ales umanitar, către Ucraina. Vreau să îi mulțumesc președintei Comisiei Europene pentru susținerea acordată pentru înființarea pe teritoriul României a unei facilități logistice, un așa-numit hub umanitar, un centru, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina. Lucrăm împreună pentru operaționalizarea cât mai rapidă a acestui centru.
- În ceea ce privește situația refugiaților de la frontiere, Președinta Comisiei Europene știe că România va depune toate eforturile posibile pentru a acorda ajutor oricărui refugiat din calea războiului din Ucraina. România intenționează să acceseze în perioada următoare fondurile disponibile la nivel european pentru a gestiona cât mai bine fluxul masiv de refugiați din Ucraina, respectiv Fondul pentru azil, migrație și integrare și Fondul pentru gestionarea frontierelor și viză.
- Doamna președintă von der Leyen m-a informat despre demersurile de a crește securitatea energetică a Uniunii. Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toți. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerabile și în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare.
- Este nevoie de o abordare pe termen scurt, pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale Uniunii. Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă în așa fel încât prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană. În cazul nostru, evident, trebuie să avem grijă ca aceste prețuri să nu sufoce economia românească. Și, da, avem nevoie de o abordare pe termen lung. Este clar, și subliniez, este clar că dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată!
- Am găsit înțelegere totală când am spus că, pentru România, decizia este clară, trebuie să trecem spre independență energetică prin investiții în regenerabile și în sectorul nuclear civil. În acest sens, se vede practic imediat cât de important a fost Actul Delegat aprobat și propus de Comisie cu privire la Taxonomia gazului și energiei produse în centrale nucleare, pentru a garanta o tranziție bună spre o economie verde.
- Am discutat modalitățile concrete, în afară de aceste chestiuni importante, de a acorda sprijin Republicii Moldova, care și ea se confruntă cu un val crescut de refugiați, dar și cu alte dificultăți economice sau în domeniul energetic. România va continua să lucreze îndeaproape cu Comisia Europeană. Unitatea, coordonarea și reacția rapidă pentru a ajuta Ucraina sunt principalele noastre atuuri în aceste momente atât de grele pe care le trăim cu toții.