vineri

29 martie, 2024

2 iulie, 2019

Bucureștiul și Kievul discută un acord de cooperare tehnico-militară ce va permite intensificarea colaborării privind apărarea și securitatea, a declarat luni, ministrul adjunct pentru Afaceri Externe al Ucrainei, Igor Bozhok, citat de Hotnews.

„Acest acord ne va permite să cooperăm în diverse domenii, de la industrie militară, la exerciții militare comune”, a explicat oficialul ucrainean.

Acordul va oferi o nouă perspectivă legislativă pe baza căreia să aibă loc cooperarea militară dintre cele două țări, deoarece legile actuale sunt acum mai restrictive, în această privință.


„Aceste documente strategice au fost dezvoltate în strânsă cooperare cu NATO. Practic ne-am dezvoltat strategia după poziționarea NATO în regiune. Flota ucraineană și flota română nu vor concura, ci se vor sprijini una pe alta”, a mai declarat oficialul ucrainean.

După ocuparea peninsulei Crimeea, Ucraina a pierdut o mare parte din flota sa și a trebuit să își mute comandamentul flotei din Crimeea în Odesa și „aproape a trebuit să o luăm de la zero”, a spus oficialul ucrainean.

„Dar tot răul a fost spre bine. Acum avem o nouă doctrină și o nouă strategie militară pe termen mediu cum să dezvoltăm flota Ucrainei” , a declarat Bozhok.

România participă frecvent la exerciții militare împreună cu Ucraina, în special la Marea Neagră și în special sub umbrela NATO, Ucraina fiind o țară partenera a alianței nord-atlantice.


Trei nave militare românești participă zilele acestea la Odesa, la un exercițiu militar împreună cu navele flotei ucrainene.

Corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” și nava purtătoare de rachete ”Lăstunul” au plecat sâmbătă, 29 iunie din țară, pentru a participa la Exercițiul multinațional „Sea Breeze 19”, organizat de Forțele Navale Ucrainene, în colaborare cu partenerii americani, în perioada 1-12 iulie 2019.

La acest exerciţiu, Forţele Navale Române vor fi reprezentate, începând cu data de 3 iulie, şi de fregata „Regele Ferdinand” care va face parte din gruparea navală permanentă a NATO SNMG – (Standing NATO Maritime Group), în perioada 3 – 22 iulie 2019.  „Sea Breeze 19” face parte din planul de măsuri de consolidare a securităţii pe flancul estic al NATO şi UE, prin dezvoltarea unor exerciţii comune cu statele partenere, având ca obiective principale consolidarea cooperării militare şi a interoperabilităţii dintre forţele navale participante.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: