joi

18 aprilie, 2024

20 noiembrie, 2019

Piaţa intrazilnică de energie electrică din România a început să funcţioneze în regim cuplat cu piețele din alte 20 de țări, după finalizarea proiectului european de introducere a tranzacționării transfrontaliere pan-europene pe orizontul intrazilnic, potrivit unui comunicat al bursei de energie OPCOM, emis miercuri.

Mecanismul asigură tranzacţionarea de energie electrică cu livrare în aceeași zi, la cel mai bun preţ de pe piețele cuplate la nivel de preţ.

OPCOM se aşteaptă ca participanții la Piața intrazilnică din România în regim cuplat „să utilizeze intens acest instrument pentru ajustarea comercială a pozițiilor cu doar o oră anterior livrării.”


Cuplarea la nivel de preț la termen intrazilnic a fost implementată după  5 ani de la lansarea cu succes a cuplării pieţelor de energie electrică pentru ziua următoare din România, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia.

Importurile echilibrează distorsiunile OUG 114

Mecanismul de tranzacţionare transfrontalieră pentru ziua următoare a permis, deja, achiziţia de electricitate din import la preţuri mai mici decât cele care au crescut pe piaţa internă, ca urmare a resticţiilor aferente OUG 114 / 2018.

Importurile de energie electrică au crescut cu 183% în primele 9 luni din 2019, până la 3.350 kWh, în vreme ce exporturile au scăzut cu 59%. potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

Piaţa unică intrazilnică

„Tranzacționarea continuă prin intermediul mecanismului de cuplare a pieţelor a decurs fără niciun incident în prima zi de tranzacţionare pentru livrare în data de 20 noiembrie 2019, inclusiv prin tranzacții transfrontaliere”, spune comunicatul OPCOM.


În 12 noiembrie 2019, a fost lansată în funcționare comercială noua platformă de tranzactionare M7 Trading care deservește piața intrazilnică de energie electrica din România și facilitează conectarea acesteia la sistemul IT central care asigură corelarea ofertelor participanților la piață într-un registru unic de ordine, cu luarea în considerare a capacităților transfrontaliere furnizate de operatorii de transport și de sistem.

„Acest succes reprezintă un mare pas înainte în vederea finalizării Cuplării unice a piețelor intrazilnice așa cum prevede Regulamentul 1222/2015. Echipa proiectului a muncit mult pentru alăturarea, împreună cu celelalte țări din cel de-al 2-lea val SIDC, țărilor care funcționau deja de mai mult de un an în regim cuplat”, a declarat Victor Ionescu, directorul general al OPCOM.

Piață intrazilnică de energie electrică cuplată „va aduce beneficii participanţilor la piaţă prin intensificarea posibilităților de echilibrare mai exactă a pozițiilor aproape de timpul real”, a adăugat oficialul citat, care a amintit și parteneriatul cu Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic național, în realizarea proiectului.

Cuplarea piețelor la nivel de preţ „permite o mai mare eficiență a tranzacționării și alocării capacității de interconexiune, care ar trebui să conducă la o mai mare securitate în alimentare, o utilizare mai bună a resurselor de producere, o lichiditate sporită și o concurență mai mare, cu efecte benefice asupra pieței și a consumatorilor finali”, spune sursa citată.

Celelalte 20 de țări participante la proiectul european de introducere a tranzacționării transfrontaliere pan-europene pe orizontul intrazilnic sunt Bulgaria, Ungaria, Croatia, Republica Cehă, Polonia, Slovenia, Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia, Olanda, Portugalia și Spania.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: