sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 aprilie, 2020

România a ajuns în momentul în care persoanele confirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus, dar fără simptome sau cu simptome ușoare, se vor izola la domiciliu. Măsura este instituită printr-un Ordin al ministrului Sănătății, document ce mai prevede că românii sosiți din zone roșii și care nu prezintă simptome ale Covid-19 nu vor mai fi plasați în carantină, ca până acum, ci se vor izola 14 zile la domiciliul.

Carantină la domiciliu este posibilă dacă spaţiul permite carantinarea individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor în acelaşi domiciliu, pe baza declaraţiei pe propria răspundere.

Categoriile care se carantinează acasă:

  • persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roşie);
  • persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus;
  • membri de familie asimptomatici confirmaţi cu coronavirus care se carantinează la acelaşi domiciliu.

Aceste persoane au obligaţia de a se carantina la domiciliu, după caz, timp de 14 zile, precum şi de a anunţa medicul de familie cu privire la data la care a început carantinarea, în vederea monitorizării stării de sănătate.

Ele vor fi monitorizate şi controlate zilnic privind respectarea măsurii, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit ordinului, data de începere a perioadei de carantinare sau izolare la domiciliu este dispusă în urma anchetei epidemiologice de către direcţiile de sănătate publică.

DSP-urile au obligaţia ca la ieşirea din carantină să elibereze persoanelor ce s-au aflat în această situaţie un aviz epidemiologic, menţionează ordinul.


Pe lista zonelor roșii se află Italia, Spania, Franța, Belgia, Marea Britanie, Germania, Austria, Olanda, Elveția, Turcia, Statele Unite și Iran.

Pregătiri pentru creșterea presiunii asupra spitalelor

Miercuri, pe teriitoriul României se aflau în carantină instituționalizată 23.353 de persoane, iar alte 67.317 de persoane se aflau în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

În urmă cu 10 zile, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, declara că specialiştii ministerului analizează posibilitatea ca, atunci când spitalele de suport pentru Covid-19 vor ajunge la jumătate din capacitate, cazurile uşoare, medii şi cele asimptomatice  „să meargă către domiciliu, dar printr-un punct tampon”.

„Ne gândim la nivelul ministerului ca, atunci când spitalele de suport să aibă o capacitate să spunem la jumătate, cazurile uşoare şi medii sau cele asimptomatice să meargă către domiciliu, dar printr-un punct tampon. Menţionăm că aşteptăm şi momentul când vom putea pe cei din carantină să îi dăm în izolare la domiliciu, aşteptăm să treacă acest flux pentru sărbătorile pascale care se va termina cam în două săptămâni”, declara pe 5 aprilie Nelu Tătaru.

În România au fost confirmate până miercuri 7.216 de cazuri de persoane infectate, dintre care 1.217 au fost declarate vindecate și externate (166 , în ultimele 24 de ore), iar 362 au decedat (30, în ultimele 24 de ore).

Astfel, ponderea deceselor în categoria cazurilor închise (1.579 vindecări și decese) este de aproape 23%.

La ATI, în acest moment, sunt internați 245 de pacienți.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: