joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 martie, 2021

PIB/locuitor al României a scăzut cu 2,1% anul trecut, potrivit datelor cu caracter provizoriu publicate de Eurostat pentru toate țările membre ale UE. Scăderea este mult mai redusă față de cea a PIB în termeni reali (-3,9%) datorită devalorizării relativ moderate a cursului de schimb și ca urmare a scăderii populației la care s-a făcut raportarea rezultatul economic.

Declinul acestui indicator sintetic pentru nivelul de trai înregistrată la noi este apropiat de al Poloniei (-1,9%) și semnificativ sub valorile consemnate de Cehia (-4,9%) sau Ungaria (-7%), țări cu regim valutar similar, de flotare a monedei naționale. Cele două state intrate recent în anticamera adoptării euro, Bulgaria (-0,3%) și Croația (-9,1%) au înregistrat evoluții mult diferite.


Dintre cele mai mari patru mari economii ale UE, doar Germania (-3,5%) s-a poziționat peste rezultatele medii la nivelul Uniunii (-4,9%) sau Zonei Euro (-5,3%). Celelalte două mari partenere în schimburile comerciale ale României, Franța (-6,3%) și Italia (-7,3%) au înregistrat evoluții mai slabe, în timp ce Spania a marcat o contraperformanță notabilă (-10,6%).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Reamintim că pentru a putea compara corect nivelul de trai între diferitele țări, trebuie făcută ajustarea sumelor prezentate mai sus cu nivelul prețurilor la nivel național raportat la media europeană. Potrivit datelor disponibile în prezent, România s-a situat în anul 2019 la 70% din media UE la paritatea puterilor de cumpărare standard (prețurile au reprezentat doar 54,8% din valoarea de referință a Uniunii).

Pe fondul unei evoluții a economiei în condiții de pandemie ceva mai bună decât media europeană, a unei devalorizări moderate (de circa 1,9%, de la 4,7452 lei/€ la 4,8371 lei/€), corelată cu o inflație coborâtă la doar 2,63% medie anuală (de unde un indice de 55,2% al prețurilor), și a reducerii populației rezidente la 1 ianuarie de la 19.415 mii persoane în 2019 la 19.329 mii în 2020 (-0,44%), datele Eurostat arată că țara noastră a urcat în 2020 la aproape 72% din media UE.


Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: