vineri

29 martie, 2024

17 martie, 2016

dscn9682
Mihnea Motoc și Ismet Yilmaz la reuniunea miniștrilor Apărării din statele membre NATO

Un prim pas către o cooperare militară mai strânsă a României cu Turcia și cu Bulgaria a fost făcut de Ministerul Apărării prin vizita de joi a ministrului Mihnea Motoc la Ankara.

La sediul Ministerului Apărării Naţionale al Republicii Turcia, Mihnea Motoc a discutat cu omologul turc, Ismet Yilmaz, posibilitățile de conlucrare în plan bilateral şi regional, pentru gestionarea riscurilor şi a ameninţărilor evolutive din regiunea extinsă a Mării Negre.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, la reuniunea de la Ankara au fost abordate aspecte privind cooperarea în cadrul aliat, cu accent pe pregătirea Summit-ului NATO de la Varşovia.


Ministrul român, afirmă comunicatul, a confirmat rolul special al Turciei ca partener strategic şi unul dintre cei mai importanţi parteneri de cooperare ai României în regiune, evidenţiind că relaţia privilegiată dintre cele două ţări permite articularea armonioasă a intereselor comune în asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale.

Ministrul Motoc a punctat nevoia concentrării eforturilor în vederea consolidării prezenţei aliate pe flancul estic şi susţinerea adaptării  posturii strategice a NATO.

În acest context, cei doi oficiali au convenit asupra posibilităţilor de conlucrare în plan bilateral şi regional, pentru gestionarea riscurilor şi a ameninţărilor evolutive din regiunea extinsă a Mării Negre.

Pe parcursul discuţiilor a fost subliniată, de către ambele părţi, necesitatea consolidării cooperării bilaterale în domeniul apărării în actualul mediu de securitate, extrem de volatil şi complex.


În cadrul vizitei oficiale la Ankara au fost prevăzute şi deplasări la obiective din sfera apărării.

SUA: Organizați-vă la Marea Neagră

Primul care a lansat public ideea  unei cooperări militare în regiunea Mării Negre a fost ambasadorul american la București, Hans G. Klemm. Prezent la seminarul cu tema “Provocări prezente de securitate în spațiul euro-atlantic”, organizat la Facultatea de Studii Europene a UBB, ambasadorul SUA a vorbit despre “amenințarea potențială venită dinspre Rusia” și despre ceea ce Statele Unite, NATO și România fac sau trebuie să facă în această privință.

” În timp ce vom continua să furnizăm capacități credibile de descurajare celor trei aliați NATO de la Marea Neagră (România, Bulgaria, Turcia- n. red.), va depinde de aceste națiuni să conlucreze și mai strâns pentru a întări securitatea lor comună, mai ales în domeniul capacităților navale.

Guvernul: Luăm inițiativa

Există multe lucruri pe care aceste trei state le pot face și ar trebui să le facă pentru a întări capacitățile militare ale NATO în Marea Neagră și în regiunea Mării Negre.

Primul pas ar fi să aibă întâlniri frecvente la nivel înalt și la nivel de lucru pentru a discuta contextul de securitate, capacitățile lor și cum pot lucra împreună. Statele Unite sunt bucuroase să joace un rol de sprijin în această privință.”, afirma pe 26 februarie, la Cluj Napoca, diplomatul american.

Mesajul ambasadorului american a fost receptat de guvern, premierul Cioloș anunțând public, după o întrevedere cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg, că România va lua inițiativa întăririi cooperării cu partenerii NATO din regiune- Bulgaria și Turcia.

Pe 8 martie, Dacian Cioloș afirma, în cadrul unei conferințe de presă comună cu secretarul general NATO: “România dorește o prezență activă a NATO. România va lua inițiativa pentru a întări cooperarea cu țările partenere și vecine, Bulgaria și Turcia, și ca această cooperare să se dezvolte în una internațională, la care să participe, prin rotație, și alte forțe NATO”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: