România este pe poziția a 6-a în Europa la situația vaccinării împotriva Covid-19, pe baza unei statistici ce nu include datele raportate luni, când s-a înregistrat recordul de imunizări zilnice, peste 30.000.
Pe primul loc se află Statele Unite, cu 14,3 milioane de vaccinuri făcute până acum. Urmează China, cu 10 milioane de oameni vaccinați, Uniunea Europeană, cu 5,2 milioane de vaccinuri, și Marea Britanie, cu 4,3 milioane de oameni imunizați, scrie Bloomberg, citată de Digi24.
Dintre țările UE, pe primul loc este Italia, cu 1,1 milioane de vaccinuri administrate, urmată de Germania, cu peste un milion, Spania, cu aproape 769.000 de oameni imunizați, Polonia – 457,303, Franța – 422,127 și România, cu 205,060 de oameni vaccinați până în 17 ianuarie.
Acest top este făcut pe baza numărului de doze de vaccin care au fost folosite până acum pentru imunizarea populației.
În ceea ce privește procentajul locuitorilor vaccinați, pe primul loc este Israelul, care a reușit să imunizeze, 25,9% din populație, urmat de Emiratele Arabe Unite, cu 17,5% dintre cetățeni vaccinați. Bahrein a vaccinat 9,5% din populație, Marea Britanie – 6,45% iar Statele Unite – 4,36%.
România ese printre cele care au imunizat între 1% și 2% din populație, în timp ce multe state nu au ajuns nici la 1%.
În cea mai amplă campanie de vaccinare din istorie, aproximativ 44 milioane de doze au fost administrate în 51 de țări, până marțig. Sunt făcute în medie 2,43 milioane de doze pe zi.
Raed Arafat:Imunitatea, după vaccin, este de 6-8 luni. Cei care se vaccinează au şansa la vară să meargă în alte ţări fără condiţionări de carantinare
Secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat, a declarat că imunitatea, după vaccinare, durează până la opt luni, acest lucru fiind demonstrat deja în urma monitorizării persoanelor vaccinate, însă monitorizarea continuă.
”Nimeni nu poate să vină să spună cu certitudine că imunitatea durează 3 ani pentru că vaccinul nu există de trei ani”, a declarat Arafat, citat de News.ro.
Raed Arafat a explicat că persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 au şansa ca la vară să meargă în concedii, în străinătate, fără a fi obligaţi să stea în carantină.
În România, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis luni că persoanele vaccinate împotriva Covid-19 cu ambele doze sunt exceptate de la perioada de carantină după intrarea în România, dacă au trecut cel puțin 10 zile de la rapel.
UE consideră că subiectul pașaportului de vaccinare poate fi amânat
Miniștrii afacerilor europene din UE au organizat luni o videoconferință pentru a încerca să-și armonizeze răspunsurile: în ce condiții europenii vor putea continua să călătorească în interiorul UE și Schengen?
Problema este urgentă, din moment ce tot mai multe state iau măsuri unilaterale. Numeroase țări, inclusiv vecinele Franței (Spania, Italia, Germania și Belgia), cer acum un test PCR negativ la intrare, inclusiv pentru europeni.
O altă idee care s-a aflat luni pe masa miniștrilor europeni: posibila introducere a unui „pașaport de vaccinare”. Comisia Europeană este favorabilă acestei idei și încearcă să stabilească recunoașterea reciprocă a unui certificat de vaccinare împotriva Covid-19.
Șefii de stat din cele 27 de state membre vor face joi bilanțul gestionării crizei sanitare. Condițiile de circulație în Uniunea Europeană se înrăutățesc ca urmare virușilor mutanți. Europa vrea să armonizeze testele PCR impuse pentru călătorii. Ideea unui pașaport de vaccinare este considerată însă prematură, scrie Reuters, preluată de Rador.
Riscurile ridicate de noile tulpini mutante ale coronavirusului îi readuc pe europeni la problema spinoasă a gestionării frontierelor. În timp ce statele membre sporesc deja măsurile de restricționare, de control sau de interzicere a călătorilor din țări terțe, dezbaterea se intensifică pentru frontierele interne ale spațiului Schengen.