sâmbătă

20 aprilie, 2024

7 aprilie, 2015

atac-ciberneticMinistrul pentru Societatea Informațională, Sorin Grindeanu, a anunțat marți că la București se va organiza un Summit regional pe securitate cibernetică, în luna mai. Manifestarea va fi organizată impreuna cu Departamentul de Stat pentru Comerț al SUA și alte 17 tari state membre sau non membre UE sau NATO.

Potrivit ministrului Grindean, în mai va fi inaugurat și proiectul-pilot privind centrul de inovare în domeniul securității cibernetice, realizat cu finanțarea Agenției pentru Comerț și Dezvoltare din SUA (USTDA).

României i s-a acordat, în septrembrie 2014, statutul de națiune-lider a Fondului de Sprijin creat de NATO pentru apărarea cibernetică a Ucrainei.


Potrivit unei statistici prezentate de ministrul Grindeanu, în 2014, CERT-RO – punctul național de contact pentru incidente de securitate cibernetică – a recepționat și procesat peste 78 milioane de alerte de securitate cibernetică, care au afectat peste 2,4 milioane IP-uri unice din România. Numărul alertelor de securitate cibernetică au crescut în 2014 cu 16% față de cele înregistrate în anul 2013.

Concluziile CERT-RO sunt:

  • amenințările informatice asupra spațiului cibernetic național se diversifică
  • majoritatea alertelor primite se referă la sisteme infectate cu diverse variante de malware precum și la sisteme informatice configurate necorespunzător sau nesecurizate
  • computerele compromise pot fi utilizate în derularea de atacuri cibernetice asupra altor ținte, din România sau din spațiul extern
  • dispozitivele sau echipamentele de uz casnic conectate la Internet devin ținta atacurilor
  • entități din România au fost ținta unor atacuri complexe, lansate de către grupuri ce au capacitatea și motivația necesare pentru a ataca în mod persistent o țintă în scopul obținerii anumitor informații sensibile

CERT-RO este o structură de expertiză și de cercetare-dezvoltare în domeniul protecției infrastructurilor cibernetice, aflată în coordonarea Ministerului pentru Societatea Informațională.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: