duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 decembrie, 2021

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu

La reuniunea miniștrilor de externe ai statelor NATO de la Riga (Letonia), șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a pledat pentru un nou concept strategic menit să consolideze „postura aliată de descurajare şi apărare pe întreg flancul estic, de la Nord la Sud, într-o manieră coerentă, echilibrată și unitară, inclusiv la Marea Neagră”, spune Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat.

În cea dintâi dintre sesiunile de sâmbătă, miniştrii aliaţi de Externe și-au exprimat „îngrijorarea cu privire la înrăutăţirea situaţiei de securitate. Şeful diplomaţiei române a evidenţiat implicaţiile acestor evoluţii asupra stabilităţii întregii regiuni euroatlantice”, potrivit MAE.

Bogdan Aurescu a susținut, „în context, a susţinut intensificarea sprijinului şi asistenţei pentru partenerii estici ai Alianţei şi a pledat pentru continuarea politicii „uşilor deschise” a NATO, precizează MAE.


Controlul armamentelor, dezarmarea și neproliferarea au constituit o altă temă abordată în discuţii a fost aceea a controlului armamentelor, dezarmării şi neproliferării.

Bogdan Aurescu a subliniat importanţa îndeplinirii angajamentelor asumate şi a obligaţiilor aferente regimului actual de control al armamentelor, cu respectarea normelor de drept internaţional ca elemente fundamentale pentru asigurarea predictibilităţii, stabilităţii, transparenţei militare şi reducerii riscurilor.

De asemenea, a menţionat că, din perspectiva României, controlul armamentelor trebuie să fie complementar posturii de descurajare şi apărare, în acelaşi timp o postură puternică şi credibilă fiind o premisă pentru un proces eficient de control al armamentelor, se mai arată în comunicatul menţionat.

Solidaritatea cu Polonia și țările baltice și summitul de la Madrid

Ministrul de Externe româna a reiterat solidaritatea României cu Polonia, Lituania şi Letonia, care se confruntă cu „o campanie hibridă dură din partea regimului Lukaşenko”.


În cadrul celei de-a doua sesiuni de lucru a avut loc un schimb de opinii cu privire la noul concept strategic al NATO, în pregătirea Summitului de la Madrid, din vara anului 2022, când liderii aliaţi îşi propun adoptarea acestui document de orientare strategică a NATO pentru următorul deceniu.

Oficialul român a arătat că în noul concept trebuie să se regăsească valorile şi interesele comune, forţa relaţiei transatlantice şi relevanţa esenţială a angajamentului prevăzut de art. V al Tratatului de la Washington.

Mai departe, comunicatul MAE spune că:

  • „Şeful diplomaţiei române a subliniat că scopul primordial al viitorului concept este să asigure că NATO rămâne puternică, eficientă şi unită, pentru a putea livra securitate şi stabilitate statelor membre şi cetăţenilor acestora, subliniind prioritatea care trebuie acordată apărării colective ca sarcină primară a Alianţei.
  • Astfel, a reliefat că NATO trebuie să rămână profund dedicată misiunii sale principale de apărare colectivă a membrilor săi, aspect care trebuie abordat adecvat în viitorul concept strategic, arată MAE.
  • Ministrul Aurescu a evidenţiat importanţa procesului de întărire a coeziunii NATO, pentru asigurarea unui profil consolidat al Alianţei ca for de gestionare eficientă a ameninţărilor la adresa spaţiului euroatlantic, inclusiv în ceea ce priveşte instrumentele hibride, care devin tot mai prezente şi mai sofisticate.
  • De asemenea, a subliniat necesitatea reformării capacităţii de răspuns la crize, care nu se poate reduce doar la un simplu management / gestionare a acestora, aşa cum era prevăzut în conceptul strategic din 2010.
  • Bogdan Aurescu a făcut apel la „reflectarea adecvată” a situaţiei de securitate actuale în noul document strategic şi, făcând referire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, a pledat din nou pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe întreg flancul estic”.

Alianţa „trebuie să fie capabilă să proiecteze stabilitate în vecinătatea sa, prin cooperare şi dialog”, prin extinderea reţelei de parteneriate a NATO cu state din Vecinătatea Estică, precum şi din alte regiuni care împărtăşesc valorile comune euroatlantice”, ca și prin alocarea resurselor necesare, mai spune docementul MAE.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: