15 iunie, 2021

vaccin coronavirus transport ambalareAutoritățile au anunțat, marți, că România a contramandat milioane din dozele de vaccin anti-Covid pe care ar fi trebuit să le primească în perioada următoare, întrucât nu are cui să le administreze. Din cele aproape 15 milioane de doze recepționate până acum, doar 60% au fost folosite. Pentru restul, nu se găsesc doritori.

Numărul persoanelor care doresc să se vaccineze imediat a scăzut dramatic, înainte cu mult timp de a se ajunge măcar la jumătate din ținta de cinci milioane de persoane imunizate cu schema completă.

Ținta a fost fixată pentru 1 iunie și reprezintă mai puțin de jumătate din totalul de 10,4 milioane de adulți, numărul necesar pentru evitarea unor valuri epidemice de Covid-19 și a unei noi crize în sistemul național de sănătate.


În acest moment, sunt imunizate cu schema completă doar 4,22 de milioane de persoane, și alte 348.197 așteaptă a doua doză.

Numărul celor cărora li se administrează prima doză a coborât sub 15.000, zilnic, astfel încât niciuna dintre țintele fixate în calendarul campaniei naționale de imunizare nu mai poate fi respectată.

România renunță la aproximativ 4,5 milioane de doze

Autoritățile au decis în acest context, nu doar reconfigurarea strategiei campaniei, ci și contramandarea unei mari părți din volumele de seruri ce ar trebui recepționate în viitor conform mecanismului de achiziție gestionat de Comisia Europeană. Mecanismul permite cumpărarea de către fiecare stat membru a unui număr maxim de doze corespunzător populației rezidente.

„S-a înregistrat în ultimele săptămâni o reducere progresivă a persoanelor vaccinate în condițiile în care s-au menținut livrările confom calendarului propus. Avem un procent de 60% rată de consum a vaccinurilor recepționate de România din aproximativ 15 milioane de doze. Este important să nu ieșim din termenul de valabilitate al dozelor, dar în același timp să avem și un număr de doze suficient astfel încât să reacționăm la noul val de îmbolnăviri”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.


Pe de altă parte, surse implicate în campania de vaccinare susțin că România nu deține logistica necesară depozitării unei cantități mari de vaccinuri.

Modificarea achizițiilor programate

România trebuia să primească în luna iunie peste șapte milioane de doze, însă va prelua, la cerere, doar 2,6 milioane:

  • din 4 milioane de doze Pfizer, va primi doar 1,9 milioane
  • Moderna – în loc de 835.000, vor sosi 128.000 doze

De la AstraZeneca, al cărei vaccin este evitat de români, dar și de cetățenii altor state, vor sosi 167.000 doze, iar programările pentru serul de la Johnson&Johnson (care se administrează într-o singură doză) nu sunt afectate, întrucât acest vaccin poate fi păstrat doi ani.

Au fost închise primele secții, centrul de greutate se mută în rural 

Din cauza reducerii categoriei celor care doresc să se vaccineze și a unui eșec total al campaniei în mediul rural, unde acceptanța a fost de la început mult sub cea din urban, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), a decis încă de săptămâna trecută începerea închiderii unor centre fixe rămase fără clienți.

(Citiți și: „Începe închiderea unor centre de vaccinare – 45% dintre ele lucrează la sub 50% din capacitate”)

În perioada imediat urmăriare, în 11 centre de imunizare activitatea va fi sistată temporar, în 127 – programul va fi redus, iar 70 de fluxuri au fost închise în contextul în care în circa 45% dintre cazuri centrele erau folosite la mai puţin de jumătate din capacitate, a anunțat coordonatul campaniei naționale, Valeriu Gheorghiță.

„În 45% din cazuri, centrele vaccinau la mai puțin de jumătate din capacitate. Am dispus fie reducerea programului de lucru sau chiar sistarea temporară a anumitor centre. Nu ne dorim închiderea definitivă pentru că nu știm ce se va întâmpla în următoarele luni și centrele trebuie să fie pregătite. (…) Centrele cu program redus înseamnă că vor funcționa fie în prima parte a zilei, fie în a doua”, a mai declarat președintele CNCAV, citat de Agerpres.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: