luni

20 mai, 2024

7 septembrie, 2016

deloitteRomânia se clasează pe locul al patrulea în clasamentul țărilor din Europa Centrală și de Est, potrivit celei de-a 10-a ediții a Raportului Deloitte CE Top 500. Companiile locale cel mai bine clasate în top sunt Automobile Dacia, OMV Petrom și Rompetrol Rafinare.

Clasamentul CE Top 500 este realizat pe baza veniturilor din vânzări înregistrate în situațiile financiare individuale sau consolidate pentru anul fiscal 2015.

A 10-a ediție a raportului include cele mai mari companii din 18 țări din Europa Centrală și de Est, plus Ucraina, pe baza veniturilor raportate pentru anul financiar anterior, cele mai mari bănci pe baza activelor totale și cele mai mari companii de asigurare după primelor brute subscrise.


Ierarhia include 500 de companii de top, 50 de bănci și 50 de companii de asigurare.

Veniturile totale înregistrate în 2015 de companiile prezente în Deloitte CE Top 500 și care activează pe plan local sunt de 46,4 miliarde de euro, în ușoară creștere față de anul precedent, scrie Agerpres.

Retailul a consemnat cea mai mare rată de creștere, companiile din acest domeniu având, în 2015, un salt al afacerilor de 17,8%, comparativ cu anul 2014. Companiile din retail reprezintă 20% din totalul companiilor românești prezente în clasament.

Rata medie a creșterii anuale în euro a companiilor românești a fost, în 2015, de 6%, față de 5,3%, în anul anterior.


România își menține poziția a 4-a și 25 de companii românești și-au îmbunătățit poziția în clasament, iar cinci firme au intrat în premieră în top.

Automobile Dacia este cea mai bine clasată companie autohtonă în Deloitte CE Top 500, ocupând locul 25 în clasamentul regional, cu o creștere a veniturilor de 1,7% (4,3 miliarde euro), urmată de OMV Petrom (locul 27, venituri de 4 miliarde euro) și Rompetrol Rafinare (locul 52, venituri de 2,5 miliarde euro).

„Deși puternic afectată de scăderea prețului petrolului, industria energiei și resurselor a contribuit semnificativ la poziția României în clasamentul final, generând venituri de 17 miliarde de euro, urmată de industria bunurilor de consum, cu 15 miliarde de euro”, menționează Raportul Deloitte.

Companiile cu cea mai spectaculoasă evoluție în top au fost Tinmar (urcare de 92 de poziții, până pe locul 308), Lidl (+79 de poziții până pe 185) și Mega Image (+74 de locuri până pe 266).

De asemenea, Profi Rom Food este compania cu cea mai mare rată de creștere anuală a veniturilor, de 38,1%, în rândul companiilor românești.

Primele cinci locuri din Raport sunt identice cu cele din 2014, respectiv:

  • PKN Orlen (Polonia) — dar cu scăderi ale veniturilor cu 17,2%
  • MOL (Ungaria) — cu venituri cu 15,6% mai mici în 2015
  • Skoda Auto (Cehia) — creștere de 6,3%
  • Jeronimo Martins Poland
  • Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) din Polonia.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: