marți

7 mai, 2024

23 octombrie, 2023

Averea mediană pe adult din România este de 21.545 dolari, sumă ce plasează țara noastră pe locul 29 din 39 de state cuprinse în ediția 2023 a UBS Global Wealth Report, conținând date referitoare la anul trecut. Polonia se află imediat după România, cu avere mediană de 20,263 de dolari, iar Cehia, înaintea țării noastre, pe locul 28, cu o avere de 23.502 dolari per adult.

Dintre statele central și est–europene, Ungaria înregistrează cea mai mare avere mediană, de 26.416 dolari.

Averea medie globală per adult a fost anul trecut de 84.718 dolari, cu 3.198 de dolari mai puțin (-3,6%), față de anul trecut, conform raportului.


Mare parte din declin provine din aprecierea dolarului american față de celelalte valute.

Activele financiare au contribuit cel mai mult la scăderea averii în 2022, în timp ce activele nefinanciare (în primul rând imobiliarele) s-au dovedit a fi reziliente, în pofida creșterii rapide a ratelor dobânzilor.

Experții consideră că bogăția mediană oferă cea mai precisă imagine a bogăției, întrucât identifică punctul de mijloc al setului, cu jumătate dintre date aflate deasupra acestui număr și jumătate sub acesta, astfel încât nivelul median este mai puțin afectat de valorile extreme și oferă o bună reprezentare a „mijlocului pachetului” față de bogăția medie, explică Visual Capitalist.

SUA coboară pe locul 12 al averii mediane pe cap de adult; în China s-a extins clasa de mijloc, dar au crescut și inegalitățile

Belgia ocupă primul loc în ceea ce privește averea mediană per adult, depășind Australia pentru prima dată. Ponderea mare a proprietarilor de locuințe și prețurile ridicate ale acestora au determinat o creștere a bogăției familiilor peste cea înregistrată în alte state europene.


Averea medie în SUA a fost de 107.739 dolari, astfel încât SUA a coborât pe locul 12, în acest clasament.

Averea mediană a crescut cel mai rapid în China, de opt ori comparativ 2000, până la 27.273 dolari. Creșterea economică rapidă a țării a dus la lărgirea clasei de mijloc, însă inegalitatea din punct de vedere a bogăției a crescut și ea.

Averea medie pe adult în România – 44.320 dolari, locul 32

Dacă averea mediană pe adult din România este de 21.545 dolari, din punct de vedere al averii medii pe cap de locuitor, România se află pe locul 32, cu 44.320 de dolari, după Polonia (52.741 $), Cehia (90.393 $) și Ungaria (59.348 dolari).

SUA au înregistrat cel mai mare decalaj între averea mediană și cea medie, mediana per adult, de 107.739 dolari, fiind cu 80,5% mai mică decât media. Aceasta înseamnă că averea aparține în mod disproporționat celor mai bogați din țară.

După SUA urmează  Africa de Sud, Rusia și India, cu cele mai mari diferențe între bogăția medie și mediană.

La celălalt capăt al spectrului s-a aflat Belgia, unde averea mediană pe adult a fost cel mai apropiată de nivelul mediu de avere. Mediana a fost anul trecut de 249.937 USD, în timp ce averea medie a fost de 352.814 USD, reflectând mai puține disparități.

Alte țări cu diferențe mai mici între averea medie și medie pe persoană au inclus Grecia, Regatul Unit și Australia.

Alte concluzii

  • Odată cu scăderea bogăției agregate, inegalitatea din perspectiva averii a scăzut și în 2022, ponderea bogăției celor aflați în topul global al celor mai bogați 1% coborând la 44,5%.
  • Numărul milionarilor din întreaga lume s-a redus în 2022 cu 3,5 milioane, până la 59,4 milioane persoane. Această cifră nu ia în calcul 4,4 milioane de „milionari ai inflației” care nu s-ar mai califica în această categorie dacă pragul ar fi ajustat cu inflația din 2022.
  • Averea mediană globală, indicatorul semnificativ pentru modul în care se descurcă o persoană tipică, a crescut cu 3% în 2022.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: