29 octombrie, 2015

afaceriÎn ciuda măsurilor de relaxare fiscală şi a îmbunătăţilor aduse legislaţiei în domeniul insolvenţei, România nu a avansat în topul „Doing Business”, realizat de Banca Mondială.

România a reuşit să îşi menţină poziţia 37 în clasamentul general, însă a devenit mai puţin competitivă la anumite categorii

Astfel, dacă în 2015 România ocupa locul 38 la capitolul „deschiderea unei afaceri”, anul acesta am căzut pe locul 45. Numărul de proceduri şi durata procesului au rămas aceleaşi, de cinci, respectiv opt zile. Deteriorarea a venit pe fondul progreselor făcute de alţii, după cum a explicat şi Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.


„Deşi pe indicatorul agregat stagnăm pe locul 37, pe componente avem o deteriorare a poziţiei noastre, cea mai mare la modul în care poţi să deschizi o afacere, nu din cauză că am făcut noi ceva rău ci din cauză că alţii din jurul nostru s-au mişcat mai bine„,  a arătat Ionuţ Dumitru, miercuri, la conferinţa organizată de cursdeguvernare.ro.

În plus, chiar şi acolo unde s-au înregistrat progrese, cum ar fi la plata taxelor, unde Banca Mondială a luat în calcul reducerea contribuţiilor la asigurările sociale de stat cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, România a pierdut poziţii în topul internaţional – locul 55, faţă de 52 anul trecut.

România a avut o poziţie mai bună în ceea ce priveşte procesul de obţinere a autorizaţiilor de construcţie, dar progresul s-a datorat unor evoluţii nefavorabile ale altor state. Astfel, dacă în anul anterior, o autorizaţie de construcţii se obţinea, în medie, în 255 de zile şi după un număr de 14 proceduri, anul acesta, constructorii trebuie să aştepte 257 de zile şi să treacă prin 14 etape: deși dificultatea obținerii autorizației a crescut, poziția României s-a îmbunătățit.

Indicatorii de anul acesta

2016
(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

Indicatorii de anul trecut

2015
(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

Printre îmbunătăţirile notate de Banca Mondială în raportul „Doing Business” se numără reducerea cotribuţiilor la asigurările sociale de stat cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, precum şi introducerea obligativităţii registrului electronic pentru plăţi, îmbunătăţirea legislaţiei insolvenţei.

România a înlesnit executarea contractelor prin transferarea unor responsabilităţi de la instanţe la executorii judecătoreşti, prin simplificarea accesului executorului la informaţii de la ţerţi şi prin obligativitatea utilizării registrului de licitaţii electronice„, se arată în raport.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: