miercuri

8 mai, 2024

21 septembrie, 2020

Rata infracționalității din România este mai redusă decât în multe state dezvoltate din Uniunea Europeană, cum ar fi Olanda, Franța, Germania sau Belgia, după cum reiese din datele prezentate luni de Eurostat. Cu toate astea, doar 40% din români consideră că sistemul juridic din țară funcționează.

Potrivit datelor Eurostat, în 2018, 11,5% din populația României a raportat cazuri de crimă sau acte de violență și vandalism în zona de reședință. La acest capitol, România este surclasată de multe state din Europa de Vest dar și de state din vecinătate, unde procentul criminalității este mult mai ridicat. Astfel, în 2018, clasamentul a fost condus de Bulgaria (22% din populația țării a raportat cazuri de crimă sau acte de violență și vandalism), urmată de Olanda (17,5%); Franța (14,9%), Suedia (14,4%), Cipru (13,9%), Grecia (13,3%) și Germania (13,3%).

Tot în 2018, cele mai puține infracțiuni au fost raportate în Croația (2,6%) și Lituania (3,7%).


În Marea Britanie, stat care a ieșit din UE, nu mai puțin de 24,2% din populație a raportat cazuri de crimă, violență sau vandalism în zona de reședință, în 2018.

Încrederea în sistemul juridic

În 2019, 40% dintre români considerau sistemul juridic din țară „foarte” sau „relativ” independent. Cu acest procent, România se situează peste țări precum Slovenia (39%), Polonia (39%), Spania (37%) și Italia (37%) în în urma celor mai multe state membre.

În același clasament, primul loc a fost ocupat de Danemarca (87%), urmată de Finlanda și Austria, cu câte 83%.

România, percepută ca un stat corupt

Deși are o rată a infracționalității mai redusă decât alte state, România este percepută de cea mai mare a populației drept un stat corupt, reiese din datele Transparency International valabile pentru 2019 și care au fost preluate de Eurostat.


Pe o scală de la 0 la 100, unde 0 reprezintă un grad înalt de corupție iar 100 lipsa corupției, România a obținut în clasamentul din 2019 circa 45 de puncte, Ungaria și Bulgaria fiind singurele țări din UE care s-au clasat mai prost.

Țările cel mai puțin corupte sunt, potrivit aceleiași statistici, Danemarca, Finlanda și Suedia, în această ordine.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: