World Intellectual Property Organization (WIPO) a publicat Indexul Global al Inovației 2022, în care România se plasează pe locul 49 din 132 de țări analizate.
Ediția din 2022 a Indexului Global al Inovației (a 15-a ediție) urmărește cele mai recente tendințe globale de inovare pe fondul unei pandemii COVID-19 care a încetinit creșterea productivității și evoluția economiilor.
Fișa României din Indexul Inovației
Poziționarea României în Indexul Global (locul 49 general) este chiar mai interesantă dacă este privită din perspectica grupului din care face parte, cel al statelor ”upper middle income” – 36 în total.
Din acest grup fac parte, între altele, China, Turcia, Rusia și Brazilia. În acest grup, România se clasează pe locul 8.
”Partea goală a paharului” este că despre România se afirmă că are o performanță sub așteptări. România nu se situează între statele care supraperformează în materie de inovație relativ la gradul de dezvoltare economică. Statele care se remarcă din acest punct de vedere sunt India, Kenya, Republica Moldova și Vietnam.
București, de exemplu, ca cluster de științe și tehnologie, nu intră în topul primelor 100 clustere de acest gen.
Indexul Global al Inovației analizează 7 grupe mari de date: instituții, capital uman și cercetare, infrastructuri, gradul de sofisticare al pieței, gradul de sofisticare al afacerilor, output-uri de cunoaștere/tehnologie și output-uri de creativitate.
(Descărcați AICI fișa României care conține punctajele pe cele 7 grupe de date)
Cel mai slab scor al României este la grupa ”Instituții”, care analizează stabilitatea politică și legislativă, mediul de afaceri, politici și cultură antreprenorială, calitatea legislației și eficiența guvernării.
Cel mai bun scor este la grupa ”Output-uri de cunoaștere/tehnologie”.
Principalele concluzii pentru anul 2022. China depășește Franța
Față de precedenta ediție există câteva schimbări importante în top 15 al Indexului, iar datele arată că Turcia, China și India își consolidează pozițiile ca puteri globale de inovare.
- Elveția – pentru al 12-lea an la rând – ocupă primul loc în GII 2022. Statele Unite urcă pe pozitia a 2-a. Locul trei este ocupat de Suedia, care este urmată de Regatul Unit, Țările de Jos și Republica Coreea.
- China urcă pe locul 11, depășind Franța; deocamdată, rămâne singura economie cu venituri medii din top 30 al Indexului.
- Canada este din nou printre primii 15 inovatori la nivel mondial, urcând pe locul 15.
- Între primele 25 de state se numără Estonia (locul 18), stat considerat ca având un progres notabil.
- Europa găzduiește în continuare cel mai mare număr de lideri în inovare – 15 în total – care se află printre primii 25. Din cele 39 de economii europene acoperite, 12 urcă în clasament în acest an: Olanda (locul 5), Germania (locul 8), Austria (locul 17), Estonia (locul 18), Luxemburg (locul 19), Malta (locul 21), Italia (locul 28). ), Spania (locul 29), Polonia (locul 38), Grecia (locul 44), Republica Moldova (locul 56) și Bosnia și Herțegovina (locul 70).
- SEAO (Asia de Sud-Est, Asia de Est și Oceania) este singura regiune care reduce decalajul față de
America de Nord și Europa. Două economii SEAO sunt printre primii 10 inovatori la nivel mondial: Republica Coreea (a 6-a) și Singapore (a urcat pe locul 7). - Turcia (locul 37) și India (locul 40) intră pentru prima dată în top 40
- Economiile de top din regiunea Africii de Nord și Asia de Vest sunt Israel (a 16-a), Emiratele Arabe Unite (a 31-a) și Turcia.
- India, Republica Islamică Iran și – pentru prima dată – Uzbekistan (al 82-lea) și Pakistan (al 87-lea) conduc regiunea Asiei Centrale și de Sud.
- Chile (a 50-a) – singura țară din America Latină în top 50 – conduce regiunea Americii Latine și Caraibe, urmată de Brazilia (a 54-a) – nou venită în top 3 din regiune – apoi Mexic (a 58-a). Argentina (locul 69) și Republica Dominicană (locul 90) înregistrează creșteri substanțiale de rang față de ediția precedentă a Indexului.
Răspunsuri la întrebări esențiale
Care este starea globală actuală a inovației? Efectele combinate ale pandemiei de COVID-19, tensiunile geopolitice recente și politicile monetare mai stricte au încetinit sau au accelerat investițiile în inovare? Cât de rapid este ritmul progresului tehnologic și al adoptării tehnologiei? Care este impactul socioeconomic al progreselor științifice și de inovație?
Răspunsuri la aceste întrebări:
Spre deosebire de ceea ce ar sugera dovezile istorice, investițiile în știință și inovare au crescut în apogeul pandemiei de COVID-19, dar creșterea este incertă pentru 2022 în fața noilor provocări.
Indicatorii progresului tehnologic în domeniile vitezei semiconductoarelor, prețurilor bateriilor electrice, costului energiei regenerabile și aprobărilor de noi medicamente arată o încetinirea semnificativă, chiar o scădere în cazul apariției de noi medicamente.
Adoptarea tehnologiei este în progres, cu rate de creștere în toate tehnologiile măsurate, în special pentru vehiculele electrice. Cu toate acestea, ratele de penetrare a tehnologiilor sunt încă medii spre scăzute, cu excepția comunicațiilor mobile, la care are acces marea majoritate a populației globale.
În mare parte din cauza influențelor pe termen scurt ale pandemiei de COVID-19, impactul socioeconomic al inovării pare să fie într-un punct scăzut, productivitatea muncii și speranța de viață experimentând o încetinire semnificativă, iar în cazul emisiilor de dioxid de carbon nereușind să arate reduceri constante ale poluării.
***