joi

27 ianuarie, 2022

Președintele Iohannis: România are nevoie de un nou model de dezvoltare, bazat pe inovație și competitivitate

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 iunie, 2016

iohannis gauckRomânia are nevoie de un nou model de dezvoltare economică, unul axat pe inovație și competitivitate, iar sistemul de învățământ trebuie să se adapteze noii reale a mediului de afaceri, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis.

Declarațiile au fost făcute de șeful statului la o întâlnire cu reprezentanți ai unor companii române și germane la care a participat împreună cu președintele german, Joachim Gauck.

„România își propune un nou model de dezvoltare economică, unul axat pe inovație și competitivitate, care să performeze prin valoare adăugată ridicată și productivitate, aspecte la care Germania excelează”.


El s-a referit și la sprijinul pe care sistemul de învățământ îl poate aduce acestui proces prin adaptarea la nevoile reale ale economiei: „Peste 25% din studenții absolvenți din România se orientează către studii tehnice, iar alți 25% către sectorul de afaceri și cel economic. În acest context, salutăm implementarea, la Brașov, prin colaborarea companiilor germane cu autoritățile române, a unui proiect pilot pentru învățământul dual”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele s-a referit și la proiectul privind învățământul profesional, aflat acum în dezbatere publică, preluat după modelul german al „pregătirii duale”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Șeful statului a amintit că Germania este „unul dintre cei mai importanți parteneri de dialog strategic, dar și un exemplu de succes în privința modelului de dezvoltare”.

„În ultimii 10 ani, relațiile noastre comerciale s-au dublat. De exemplu, anul 2015 a fost unul de referință, deoarece am înregistrat valori maxime atât în ceea ce privește totalul schimburilor comerciale, care a ajuns la peste 23 de miliarde euro, cât și în privința exporturilor românești pe piața germană, care s-au ridicat la circa 11 miliarde euro”, a mai spus Klaus Iohannis.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr