Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
România – campioana mondială a piețelor de frontieră în 2017, după randamentul plasamentelor la bursă
de Adrian N Ionescu 25.7.2017
Piața de capital din România a înregistrat cea mai mare creștere dintre toate cele 23 de țări din portofoliul indicelui global MSCI Frontier Markets, arată o analiză a băncii de investiții Berenberg, citată de un comunicat al Bursei de Valori București (BVB). Berenberg este a doua cea mai veche bancă din lume.
Indicele BET Total Return (BET-TR) al Bursei de Valori București (BVB) a crescut cu peste 40% în USD de la începutul acestui an. Pe locurile următoare s-au situat indici ai burselor din Argentina, Kazahstan și Estonia.
Rezultatul „a fost posibil datorită dividendelor de două cifre distribuite de mai multe companii și creșterii pieței, indicele principal BET a atins cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani”, spune comunicatul BVB.
Indicele BET-TR face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor celor mai mai tranzacționate 13 companii listate la BVB şi, spre deosebire de indicele de referinţă BET, include în calcul şi dividendele.
Randamentul dividendelor companiilor de la BVB (7,6%) era încă cel mai mare din lume în iunie, după ce trecuseră multe din datele „cu dividend”. Cehia se afla la egalitate cu România, urmată de Oman, cu 7,2%, și de Kuwait, cu 7%, potrivit unei alte analize a Berenberg.
La randamentul dividendului se adaugă randamentul rezultat din preţul acțiunilor.
„Economia României doboară record după record. Tigrul creșterii economice din Europa de Est s-a întors și se află pe calea convergenței către Europa Occidentală în viitorul nu atât de îndepărtat pe fondul implementării unor reforme structurale importante în timpul crizei financiare globale, a intrărilor mari de fonduri europene, a investițiilor străine directe și a orientării pro-europene” a declarat Carsten Hesse, EME Equity Strategist în cadrul Berenberg.
Astfel, România se numără printre „cele mai dinamice piețe de capital”, iar antreprenorii nu ar trebui să rateze „această oportunitate unică de finanțare prin piața de capital și să dobândească astfel o nouă dimensiune a business-ului”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.
Piețele de frontieră sunt piețele care au o dinamică remarcabilă a cotațiilor dar nu au suficiente companii mari listate astfel încât să poată atrage fluxurile marilor investitori globali, mai interesați de piețele de frontieră.
BVB speră că statul va lista Hidroelectrica, eveniment care ar putea acoperi lipsurile statistice care o mai despart de clasificarea ca piață emergentă.