22 septembrie, 2021

România a rămas singura țară din regiune cu deficit comercial major și aflat în cea mai mare creștere pe primele 7 luni din 2021, potrivit datelor publicate de Eurostat. În contextul în care creșterea exporturilor (+24%) a fost mai mica decât cea a importurilor (+26%), cronicizarea minusului în schimburile externe a dus la un rezultat mai slab cu peste trei miliarde de euro. Respectiv o amplificare cu peste 30% a rezultatului negativ din primul an al pandemiei.

Singurele state din regiunea noastră care au avut deficit comercial pe anul în curs sunt Croația (-5 miliarde euro, dar în creștere cu totul marginală, de doar 0,1 miliarde euro) și, la un nivel relativ redus (-2,1 miliarde euro, după un regres de 1 miliard de euro, dar venind dinspre o poziție mult mai echilibrată decât noi) Bulgaria, ambele aflate pe ultima linie dreaptă spre adoptarea monedei unice europene.

Cehia și Ungaria au performat mult mai bine decât noi, cu plusuri majorate și un rezultat pozitiv. Totodată, Polonia nu a făcut decât să-și mai reducă ceva ce România nu a mai trait de mult, adică excedentul comercial (de la +5,2 miliarde euro pe 7 luni din 2020 la „doar” 3,1 miliarde euro pe 7 luni din 2021). Ceea ce, la altă scară, a făcut și Slovacia (evoluție de -0,8 miliarde euro, dar spre un plus de +1,1 miliarde euro).


Interesant de reținut, în structură se poate observa că cele mai bune performanțe au fost consemnate de statele care au avut un „scor” pozitiv al creșterilor comerciale cu statele din afara UE, pe fondul unor majorări mai substanțiale (chiar și ușor defavorabile) cu țările din Piața Unică.

Germania și Italia, cu excedente comerciale majorate

Dintre principalii parteneri ai țării noastre în comerțul internațional, care sunt și cele mai mari economii ale Zonei Euro, Germania și Italia și-au majorat excedentele comerciale consemnate de Eurostat, situate și în perioada de scădere economică clar în zona pozitivă. Pe ultima treaptă a podiumului relațiilor noastre internaționale, Franța și-a înrăutățit deficitul comercial cronic.

De remarcat și faptul că pe ansamblul Uniunii excedentul comercial s-a diminuat marginal, de la 100,3 miliarde euro pe primele 7 luni din 2020 până la 99,2 miliarde euro în primele 7 luni din 2021. Iar asta după ce în luna iulie rezultatele au fost mai slabe (numai 15,7 miliarde euro față de 25,1 miliarde euro în urmă cu 12 luni).


Totodată, Eurozona a avut o performanță de ansamblu mai bună de la începtul anului curent (de la +112,8 miliarde euro în perioada ianuarie – iulie 2020 la +122,4 miliarde euro în perioada ianuarie – iulie 2021).

Una peste alta, România se evidențiază negativ cu o poziție aparte în context regional și pe contrasens cu trendul majorității statelor membre UE. Dezechilibrele externe în creștere fiind factori majori pentru creșterea dobânzilor la împrumuturile externe, presiunea pe cursul de schimb și amenințarea cu reducerea ratingului investițional.

Deși apare drept lider european al estimărilor de creștere economică pentru anul în curs, România se confruntă deja, deloc surprinzător, cu nesustenabilitatea acestei creșteri obținute prin stimularea excesivă a cererii, fără corepondent în oferta internă. Riscul major este o scădere a nivelului de trai, dacă nu se obține echilibrarea notabilă a schimburilor externe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: