joi

28 martie, 2024

27 iulie, 2017

Salariații români obțin una dintre cele mai mari majorări medii în termeni reali a salariilor din Europa. Insă, creșterea inflației va influența negativ rata câștigurilor salariale în 2018.

România va înregistra o creștere medie a salariului de 4,5%, conform Raportului de planificare a salariilor (Salary Budget Planning Report), efectuat la nivel global de Willis Towers Watson.

“Luând în considerare și rata inflației prognozată la 1,2%, România va avea o creștere salarială reală de 3,3%”, notează realizatorii studiului.


Ce arată datele centralizate despre salarii:

  • –    Rata ajustată este una dintre cele mai ridicate din Europa și mai mult decât triplă față de media Uniunii Europene (UE), de 1%.
  • –    Rata inflației din România nu este comparabilă cu nicio altă valoare dintr-o altă economie est-europeană: Ungaria (0,6%), Bulgaria (1,7%), Austria (0,6%), Cehia (0,6%), Croația (1,4%), Polonia (1,4%), Slovacia (1,1%) și Slovenia (0,8%).
  • –    În 2018, o prognoză mai ridicată a ratei inflației românești de 3% va afecta în mod negativ și creșterea nivelului mediu de salarizare la 4,6% care pare semnificativă.

“Însă în termeni reali, vorbim de o creștere de 1,6%. Chiar și în aceste condiții, România va fi peste media UE de 0,9%”, comentează realizatorii cercetării.

Raportul de planificare a salariilor este un document întocmit de serviciul de date al Willis Towers Watson. Cercetarea a fost întocmită în martie 2017, fiind realizată pe aproximativ 13.250 de respondenți din companii din 139 țări. Documentul rezumă concluziile sondajului anual al lui Willis Towers Watson privind studiile salariale și practicile de revizuire ca mijloc de a ajuta companiile să își planifice planurile de beneficii angajați pentru anul 2017 și ulterior.

Cele mai mari rate de creştere salarială

Datele studiului confirmă tendinţa preconizată anterior în studiul PwC HR Barometru desfășurat de PwC România, potrivit căruia creşterile salariale medii bugetate de companiile private pentru anul 2017 sunt mai mari decât cele estimate iniţial.


Astfel, companiile care au participat la studiul HR Barometru au indicat o rată de creştere salarială medie de 4,5% pentru anul 2017, comparativ cu o rată de creştere de 3,8% estimată în aprilie 2016.
Cea mai mare rată de creştere salarială a fost raportată în sectorul de Retail şi distribuţie (5,6%), iar cea mai mică în sectorul bancar (2,5%). Exceptând sectorul bancar, creşterile salariale bugetate pentru anul 2017 sunt mai mari decât cele estimate iniţial (i.e. în aprilie 2016) pe toate sectoarele analizate în studiu.

România riscă să ajungă în situaţia Greciei

Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Vasile Bar, a atras atenţia că după creşterea salariilor din mediul public, România riscă să ajungă în situaţia Greciei, mediul de afaceri neputând susţine aceste majorări.

Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Vasile Bar, a atras atenţia, miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Bistriţa-Năsăud, că mediul privat nu poate susţine creşterile salariale din sectorul public, România fiind foarte aproape de colaps şi la un pas de a urma modelul Greciei, grav afectată de o criză economică în urmă cu cinci ani.

„Mediul de afaceri este total îngrijorat de ceea ce se întâmplă în ţara noastră. Practic, creşterea alarmantă a cheltuielilor în sectorul public ne poate duce în scurt timp să ajungem în situaţia Greciei de acum 5 – 6 ani. Riscurile sunt enorme. Mediul de afaceri nu poate susţine cheltuielile care sunt astăzi, respectiv creşterile alarmante ale cheltuielilor cu salariile din instituţiile publice!”, a de declarat Vasile Bar.

De asemenea, Lucian Croitoru susţine că majorările salariilor în sectorul public şi a salariului minim influenţează plăţile din mediul privat; în condiţiile în care productivitatea nu va ţine ritmul, competitivitatea va fi afectată – o veste proastă pentru inflaţie şi pentru creşterea economică, susţine.
Potrivit clasamentului competitivităţii realizat de Forumul Mondial Economic, în 2016, România a pierdut nouă poziţii în clasament, ajungând pe locul 62 din 138 de ţări.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: