marți

16 aprilie, 2024

18 august, 2020

România a înregistrat anul trecut cel mai mic preț la carne dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un index de 62,7% din media europeană, ne-am plasat imediat sub Polonia (63,3%) și sensibil sub Bulgaria (66,2%) și Lituania (71,1%).

La polul opus, cele mai mari prețuri la carne s-au consemnat în Austria (145,1%), Luxemburg (141,4%), Franța (131,0%), Olanda (126,8%), Belgia (124,6%) și Finlanda (124,3%).

Categoriile de carne acoperite de cercetarea statistică întreprinsă la nivel european includ carnea de vită, porc, oaie, capră, pui, organe, delicatese și alte preparate din carne. Valoarea de 62,7% a fost utilizată împreună cu alți indici de prețuri și tarife la calcularea parității puterilor de cumpărare, prin care se poate face corect comparația sumelor cheltuite de consumatori din diferite țări.


Indicatorul a fost calculat în premieră față de media UE în noua componență de 27 de state, de după Brexit.

De remarcat și faptul că în România prețurile la carne au crescut cel mai puțin în raport cu media UE, dintre toate statele din regiune, în intervalul 2017 – 2019, cu excepția Ungariei (+0,3 puncte procentuale, dar la un nivel de 75,3%). Cu care, întâmplător sau nu, avem și cel mai mare deficit comercial în schimburile externe de mărfuri.

Astfel, majorarea pe parcursul ultimilor trei ani consemnată la noi a fost de doar 0,7 puncte procentuale, față de 1,9 pp în Polonia (care avea în 2017 un preț mai mic decât la noi), 2,9 pp în Bulgaria, 3,5 pp în Cehia și +4,5 pp în Slovacia.

Este o situație care arată procesul inevitabil de convergență a prețurilor, la care ar trebui să fim atenți din perspectiva indicelui de inflație, tocmai pentru că avut în 2019 cel mai mic nivel relativ al prețurilor.


Reamintim că grupa „carne și preparate din carne” ocupă cea mai importantă poziție în cadrul segmentului mare „produse alimentare” și cumulează 7,62% din cheltuielile incluse în coșul de consum, respectiv a treia poziție per total după combustibili (8,85%) și energie (8,47%), ceea ce arată influența majoră pe evoluția IPC.

Pe 2020, aproape o cincime din inflație a venit din scumpirea produselor din acestă grupă alimentară, care reprezintă 1/13 din cheltuieli.

De reținut și luat aminte, pe primele șapte luni, majorările au fost deja de +3,80% la grupa „carne și preparate din carne”, mult peste media totală de +1,55%.

Valorile cele mai însemnate s-au constatat la conserve din carne (+4,57%), carne de porc (+4,29%) și preparate din carne (+4,26%), unde materia primă vine masiv din import, iar cele mai mici la carne de pasăre (+2,18%), adică acolo unde avem o producție națională mai bună.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: