duminică

26 mai, 2024

13 iulie, 2020

Specialiştii vorbesc despre o relocare a unor capacităţi de producţie importante din Asia, în contextul modificării relației UE – China și al pandemiei Covid-19, iar România ar putea fi unul dintre beneficiarii acestor repatrieri ale companiilor europene, arată un raport al Colliers International.

”Economia globală trece printr-o perioadă de schimbări intense, în contextul pandemiei, iar relaţia dintre Europa şi China este aşteptată să se modifice semnificativ în viitor. Tot mai mulţi specialişti vorbesc despre o relocare a unor capacităţi de producţie importante din Asia ale companiilor europene, dornice să controleze mai bine lanţul logistic.
Un impediment ar fi fost, până nu demult, costurile de producţie semnificativ mai mari în Europa Centrală şi de Est, în comparaţie cu cele din China.
Însă, cum salariile din Ţara Marelui Zid au avansat enorm în ultimii 10 ani, această schimbare devine tot mai posibilă, mai ales în contextul unei pandemii care a pus o presiune uriaşă pe lanţul logistic”, precizează raportul Colliers International, citat de News.ro.

România, posibil magnet pentru investiții de producție

”Regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE) poate să atragă capacităţi noi de producţie, în contextul în care economia globală trece prin schimbări majore pe fondul pandemiei”, potrivit raportului, care menționează despre România:


Este foarte competitivă în zona costurilor, iar producţia industrială a crescut semnificativ în ultimii ani, calităţi ce pot transforma ţara într-un magnet pentru investiţii în zona de producţie (…)

Merită menţionat că, în România, diferenţa dintre valoarea adăugată pe angajat şi costurile forţei de muncă este foarte puţin sub cea a Chinei, statele vecine înregistrând şi ele, la diferenţe mici.

”Zona Europei Centrale şi de Est a cunoscut, în ultimul deceniu, unul dintre cele mai mari ritmuri de creştere economică, iar producţia industrială a ţinut şi ea pasul”, spun autorii studiului.

Probabil, cel mai mare avantaj pe care îl au ţările din regiune este piaţa muncii, salariile fiind de câteva ori mai mici decât în ​​Europa de Vest şi, în ultimii ani, surprinzător de asemănătoare cu cele din China.


„Bulgaria rămâne cu mult sub nivelul costurilor forţei de muncă din China pentru operaţiunile de producţie, România este comparabilă cu China, iar Polonia şi Ungaria nu se află cu mult mai sus. Există diferenţe majore faţă de acum un deceniu şi jumătate, când ţările din Europa de Est fie se pregăteau să adere la UE, fie tocmai deveniseră membre. Între 2004 şi 2018, costurile medii de fabricaţie au crescut de 5,6 ori în China, în timp ce, în regiunea ECE, avansul a fost mult mai mic. Şi toate acestea la o productivitate care a ţinut în mod clar pasul”, explică Laurenţiu Duică, partner & head of industrial agency la Colliers International, citat într-un comunicat al companiei.

Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia au înregistrat o creştere a costurilor de forţă de muncă de 1,6 până la 2,6 ori din 2004 până în 2018, în timp ce Bulgaria şi România au înregistrat creşteri de puţin peste trei ori în aceeaşi perioadă. Cu toate acestea, costurile forţei de muncă în sectorul de producţie din Germania sunt de circa trei ori mai mari decât în ​​Cehia şi Slovacia, de aproximativ patru ori mai mari decât în Ungaria şi Polonia, de aproape șase ori peste România şi de aproape opt ori peste Bulgaria.

Punctul slab al regiunii – lipsa inovării

Ritmul de creştere a productivităţii s-a menţinut peste avansul costurilor, iar în toate ţările din Europa Centrală şi de Est, diferenţa dintre valoarea adăugată pe angajat şi costurile forţei de muncă s-a lărgit semnificativ între 2004 şi 2018.

Problema cea mare a regiunii rămâne inovația, conform raportului:

Călcâiul lui Ahile pentru această regiune rămâne inovaţia, Europa Centrală şi de Est înregistrând în indicii Forumului Economic Mondial un nivel la jumătate faţă de Germania, care este totuşi unul dintre cei mai mari inovatori din lume.

Totuşi, în ultimele decenii statele din regiune au reuşit să reducă masiv din ecart faţă de Germania şi alte state occidentale în ceea ce priveşte calitatea infrastructurii şi a instituţiilor.

La acest capitol este improtant de precizat că România este cel mai slab inovator din UE, cu un scor în clasamentul indicatorilor de anul trecut situat la doar 31,6% din performanța media a Uniunii, potrivit Tabloului inovării 2020.

Țara noastră este singurul stat membru ce înregistrează, astfel, un decalaj de peste 60% față de media UE.

În clasamentul precedent, România avea un indice al inovării de 31,4%, ceea ce arată că va mai dura ani buni până când țara noastră va recupera din decalaj și va atinge nivelul inovatorilor importanți din fostul bloc comunist.

(Citiți și: „Tabloul european al Inovării 2020: Marile probleme ale României, care are un decalaj de peste 68% față de media UE”)

Volumul de producție cumulat al ECE a depășit Spania și Marea Britanie

„Mai mult, regiunea ECE a depăşit Spania şi Marea Britanie, în ceea ce priveşte volumul de producţie cumulat al fabricilor, şi se apropie de Franţa. Fabricile din regiune s-au concentrat iniţial pe mărfuri care implică procese de fabricaţie cu complexitate scăzută, dar acest lucru s-a schimbat treptat de-a lungul timpului, iar mărfurile cu o valoare adăugată mai mare şi mai complexe tehnologic constituie acum o pondere mult mai mare în întreaga regiune decât acum un deceniu”, spune Silviu Pop, head of research în cadrul Colliers International.

Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare şi al managementului investiţiilor. Cu operaţiuni în 68 de ţări şi peste 15.000 de specialişti, grupul oferă consultanţă şi servicii pentru a maximiza valoarea proprietăţii pentru chiriaşi, proprietari şi investitori.
În 2019, veniturile corporate au fost de peste 3 miliarde de dolari (3,5 miliarde de dolari inclusiv afiliaţii), cu active gestionate de 33 miliarde de dolari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: