duminică

21 aprilie, 2024

28 iunie, 2020

Potrivit datelor publicate de Eurostat, România a consemnat aproape singura ( excepție Bulgaria) și cea mai mare creștere a sectorului serviciilor din UE pe primul trimestru al anului curent.

Cu un avans de +4,7% al cifrei de afaceri sectoriale în T1 2020 față de T1 2019, ne-am situat peste vecinii de la sud de Dunăre (+3,6%) și cu mult deasupra mediilor UE (-2,8%) și Zonei Euro (-3,4%).

Evoluția încă la un nivel foarte bun a sectorului serviciilor în ansamblu a contribuit la performanța de creștere economică de 2,4% nivel brut înregistrată de România, dat fiind că serviciile au avut și cea mai mare pondere în formarea PIB ( cu 21% au depășit industria, aflată în regres sub pragul de 20%).


Dintre statele care au prezentat date complete pentru analiza Eurostat, cele mai mari scăderi s-au consemnat în Malta (-15,7%), Letonia (-8,0%), Spania (-7,3%), Ungaria (-6,3%), Franța (-5,8%) și Croația (-4,0%).

Dacă se face media pe T1 2019 și T1 2020, România coboară la un avans de doar două procente iar rezultatul pe ansamblul UE devine pozitiv (0,9%, cu +0,8% în Zona Euro).

Astfel, tocmai performanța excepțională a sectorului serviciilor în condițiile impuse de pandemie a salvat rezultatul nostru economic pe primul trimestru al anului. De altel, România a obținut în T1 2020 cele mai bune ritmuri de creștere aproape pe toate segmentele de activitate în servicii.


Astfel, s-au consemnat ritmuri de +6,6% în transport și depozitare, +5,8% în informații și comunicații, +7,7% pe servicii profesionale și +2,6% la suport administrativ.

Singurul domeniu în care ne-am situat în apropierea mediei europene a fost cel de hoteluri și restaurante (-15,8%, față de -15,2% media UE27 și -15,7% media Zonei Euro).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: