sâmbătă

2 martie, 2024

28 ianuarie, 2011

Grupul de evaluare tehnică și-a dat avizul vineri pe raportul privind implementarea de către România a sistemelor de securizare a frontierei, necesar aderării la spațiul Schengen. La precedenta întrunire a grupului, reprezentantul Franței ceruse un timp suplimentar pentru studierea raportului, fapt care blocase la un moment dat procesul de adoptare a Raportului.

Adoptarea raportului tehnic este o condiție necesară, dar nu suficientă pentru intrarea în zona Schengen. Urmează votul În Consiliul JAI (Justitie și Afaceri Interne) și în Parlamentul European, unde deciziile au un caracter politic. Este nevoie de unanimitatea statelor pentru aderare, o unanimitate care la această oră pare dificil de întrunit. Franța și Germania au anunțat în decembrie 2010 că se vor opune intrării României și Bulgariei din cauza problemelor pe care cele două țări le au în domeniul Justiției și cu corupția. Luna aceasta li s-a alăturat și Finlanda.

O altă problă care dezavantajează România e faptul că Raportul tehnic al Bulgariei a fost amânat. Or există voci care pledează pentru aderarea împreună a celor două țari, dat fiind că intrarea în Schengen doar a uneia poate crea complicații la frontiera dintre cele două state.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: