20 ianuarie, 2020

Gospodăriile din România sunt, cu o proporție de 14,4%  plasează țara noastră pe poziţia a 4-a într-un clasament al numărului de familii datornice la utilităţi, publicat luni de Eurostat (Oficiul European de Statistică) şi realizat cu datele din 2018.

Pe primele trei locuri se află Grecia (unde se simt încă repercursiunile crizei și ale austerității care a însoțit procesului de de evitare a falimentului finanțelor publice), Bulgaria și Croaţia.

În toată Uniunea Europeană, aproape 7% dintre gospodăriile din Uniunea Europeană nu au putut în 2018 să-şi plătească la timp facturile la utilităţi (căldură, electricitate, gaze naturale, apă etc.), din cauza dificultăţilor financiare. În 2013 statistica arăta peste 10%.


Dificultățile sporesc cu atât mai mult cu cât numărul copiilor aflați în întreținere sunt mai numeroși.

România a fost a patra și la categoria cea mai mare proporţie de familii cu „un copil dependent” cu restanțe la utilități, cu 13,3%, din nou după Grecia (36%), Bulgaria (26,4%) și Croația (19,6%). La familiile cu doi copii, Slovenia trece pe poziția a 4-a, iar România a fost a cincea cu 12,7% din familii erstante la utilități, potrivit celor mai recente date Eurostat.

Topul pe țări se schimbă dramatic la categoria trei sau mai mulți copii, nu doar pentru că Bulgaria trece în fața Greciei cu peste 53% din familii restante, față de peste 56% dar și pentru că, înaintea României, cu 15,9% trec și Ungaria, Lituania, Letonia și Slovenia.


România este a doua cu cele mai numeroase (proporțional) familii cu doi adulți dintre care unul de peste 65 de ani (15,2%) după Grecia (22,7).

Mediile europene sunt de aproape:

  • 14% dintre gospodăriile formate dintr-un adult singur cu copii în întreţinere s-au confruntat cu astfel de dificultăţi în 2018,
  • 11% din gospodăriilor cu doi sau trei copii în întreţinere,
  • 3% dintre gospodăriile alcătuite din doi adulţi (cu cel puţin unul în vârstă de 65 de ani sau peste).

Cele mai puţine gospodării care au probleme cu plata utilităţilor sunt (proporțional) în Olanda, Cehia, Suedia şi Austria (toate cu aproximativ 2%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: