Ferhat Gürüz, președintele Asociației Exportatorilor de Fructe și Legume Proaspete din Regiunea Mediterana, a declarat că în perioada ianuarie-iunie, au fost exportate din Turcia fructe și legume proaspete în valoare de 1,7 miliarde de dolari, scrie presa turcă.
Furnizând informații despre exporturile Turciei din prima jumătate a anului, Gürüz a spus: „Exporturile turcești de fructe și legume proaspete au atins nivelul de 1,69 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2023, cu o creștere de 17%.
La această performanță, Asociația Exportatorilor de Fructe și Legume Proaspete din Regiunea Mediterana a avut o contribuție de 46%.
Gürüz a declarat că în primele șase luni au fost valorificate pe piețele internaționale 2,27 milioane de tone de produse agricole și a adăugat:
„Cele mai exportate produse ale industriei noastre au fost roșiile, mandarinele și ardeii. În această perioadă, am exportat roșii în valoare de 326 de milioane de dolari, înregistrând o creștere de 32%, mandarine de 228,4 milioane de dolari, cu o creștere de 35%, și ardei de 180,2 milioane de dolari, cu o creștere de 51%. Cele mai mari piețe de export pentru fructele și legumele noastre au fost Rusia, România și Germania. Am exportat în Rusia în valoare de 498,2 milioane de dolari, cu o creștere de 10%; în România de 180 milioane dolari cu o creștere de 42%; și către Germania în valoare de 156,6 milioane de dolari, având o creștere de 26%”.
Am importat roșii în valoare de 61 milioane dolari din Turcia
Datele producătorilor de legume turci arată că în cazul roșiilor, Turcia a exportat către România roșii în valoare de 61 milioane de dolari.
România a fost urmată de Ucraina, cu exporturi de tomate în valoare de 51 milioane de dolari, de Polonia cu 39 milioane de dolari și Germania, cu exporturi de 35 milioane de dolari. Rusia s-a situat pe locul cinci, valoarea exporturilor fiind de 30 milioane de dolari.
În paralel însă, România investește în fiecare an zeci de milioane de euro din bugetul statului pentru a finanțata producția internă de roșii, după o celebră inițiativă a lui Liviu Dragnea din 2017, transformată ulterior în „programul Tomata”.
„Programul Tomata”, finanțat cu 53 milioane euro
În acest an, subvenția de la bugetul de stat e acordată de guvern an ca ajutor de minimis pentru culturile în sere și solarii. În 2023, bugetul total alocat de Ministerul Agriculturii este de 262 milioane de lei (53 milioane de euro).
Scopul programului e stimularea producției de roșii în afara sezonului, astfel că legumicultorii trebuie să înceapă producția din primăvară.
Subvenția plătită de stat pentru programul Tomata 2023 este de 3.000 de euro per beneficiar eligibil, cu o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de solar sau seră și care valorifică minim 3 kilograme de roșii pe metrul pătrat, potrivit hotărârii de guvern care stabilește regulile acestui ajutor de stat.
***