luni

27 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 februarie, 2022

Ministerul Agriculturii propune modificarea a două hotărâri de guvern care să abroge criteriul de eligibilitate privind restanțele fiscale, să elimine certificatului de atestare fiscal și a cazierului fiscal din documentația pentru accesarea  schemelor de minimis  pentru programul „Tomata”.

Trotodată, urmează și prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru obţinerea ajutorului de minimis pentru legumele în spaţii protejate până la data de 1 aprilie 2022, inclusiv.

Ministerul Agriculturii (MADR) a elaborat un proiect pentru a fi  modificate Hotărârea Guvernului nr.148/2022, precum şi Hotărârea Guvernului nr. 147/2022, pentru:

  • „abrogarea criteriului de eligibilitate referitor la obligaţiile fiscale restante la bugetul general consolidat al statului, pentru ambele scheme de ajutor de minimis;
  • eliminarea certificatului de atestare fiscală şi a cazierului fiscal din cadrul documentaţiei ataşate cererii pentru înscrierea în ambele scheme de ajutor de minimis”,  pune un comunicat al MADR, emis marţi.

„Pentru a simplifica procedura de accesare a schemelor, am decis să eliminăm obligativitatea depunerii certificatului de atestare fiscală și a cazierului fiscal, procedură care s-ar fi resimțit și la nivelul personalului instituțiilor emitente ale acestor documente”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Bazele de date oficiale provoacă întârzieri

MADR a constatat că „majoritatea solicitanților ambelor scheme de sprijin sunt persoane fizice care nu au realizat venituri, confruntându-se totodată cu lipsa lichidităților”.

Mai mult, „în foarte multe cazuri, informațiile înregistrate în bazele de date ale ANAF, APIA și ale UAT-urilor nu erau corelate, ceea ce generează întârzieri în procesul de depunere a cererilor de înscriere în program”.

Este al cincilea an în care funcționează Programul „Tomata”, dar impactul primilor 4 ani de funcționare „a fost zero, în sensul că în fiecare an, statistic, importul de tomate a crescut”, spunea în iulie anul trecut ministrul de atunci al Agriculturii, Adrian Oros.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: