15 ianuarie, 2021

România a consemnat în 2019 cea mai mare scădere a prețului caselor între statele UE (valoare ajustată cu inflația), potrivit unei analize publicate de Eurostat. Sumele achitate în medie pentru achiziția unei locuințe au fost mai mici decât inflația (-1,7%), singurul alt stat aflat în această situație fiind Italia (-0,6%).


Pentru referință, menționăm că la polul opus în acest clasament s-au poziționat Ungaria (+12,1%), Portugalia (+8,7%), Croația (+8,1%) și Luxemburg (+8%). De reținut, și alte state din regiunea noastră, precum Polonia, Cehia și Slovacia au consemnat valori mai mari decât media europeană, undeva la peste 6%.

Datele publicate pentru perioada de până în T3 2020 confirmă această poziționare a țării noastre, aflată în scădere față de trimestrul precedent, la un nivel de creștere față de T3 2019 anul din nou sub inflația înregistrată ( 2,3% creștere a prețurilor, la o inflație armonizată medie pe trimestru de 2,4%).

Prețurile caselor au evoluat mai favorabil pentru cumpărători decât la noi doar în cinci state membre UE (-1,4% în Cipru, -0,8% în Irlanda, +1% în Italia, +1,8% în Spania și +2,1% în Letonia). Polonia (+10,9%), Slovacia (+8,5%), Cehia (+8,4%), Bulgaria (+4,8%) și Ungaria (+3,9%) s-au plasat în materie de scumpirea caselor mai sus față de România.

Prețul caselor, neinclus în evoluția inflației


Chestiunea este foarte importantă pentru cuantificarea evoluției nivelului real de trai deoarece, potrivit metodologiei utilizate în mod curent, achiziția de locuințe NU este inclusă în coșul de consum pentru stabilirea inflației anuale. Asta, deși, în mod evident, importanța pentru bugetul familiei este majoră, fiind cel mai scump produs nealimentar achiziționat, frecvent în rate eșalonate pe mai mulți ani.

Analaiza Eurostat ne mai plasează pe locul 23 din cele 27 de state membre și la evoluția prețului caselor față de anul 2010, cu o creștere relativ redusă și a chiriilor practicate față de acum zece ani, unde stăm ceva mai puțin favorabil ca procentaj de creștere (vezi graficul).

Dincolo de un avantaj relativ necuantificat ca atare în ceea ce privește creșterea nivelului de trai și păstrarea inflației sub control (accesul mai facil la achiziția de locuințe în rate lasă mai puțini bani pentru alte mărfuri și servicii), avem aici o explicație a evoluției bune a sectorului construcțiilor din ultimii ani.

Astfel, din moment ce chiriile au avansat în ultimii zece ani ceva mai repede decât prețul caselor, la noi a devenit mai profitabilă investiția în domeniul imobiliar față de situația din anul 2010, ceea ce nu este cazul pentru 16 din cele 27 de state membre UE. Care, pe fondul unei cvasistagnări a prețurilor raportat la inflație, a favorizat dezvoltarea de noi locuințe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: