16 februarie, 2012

România a atras 145 de milioane de euro fonduri structurale şi de coeziune, în primele zece zile ale lunii februarie, însă premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a avertizat joi că suntem ţara cu cea mai scăzută rată a absorbţiei fondurilor europene.

Ungureanu a condus, joi, Comitetul interministerial pentru absorbţia fondurilor europene şi a fost informat, de către Ministerul Afacerilor Europene, că România a ajuns la o rată de absorbţie de 6,3% din fondurile structurale şi de coeziune care ni s-au alocat.

Potrivit situaţiei din 10 februarie, România a atras, începând cu anul 2007, 1,211 miliarde de euro din cele aproape 20 de miliarde de euro, fonduri structurale şi de coeziune care ni s-au pus la dispoziţie în exerciţiul financiar 2007-2013.


Conform situaţiei de la MAEur, la data de 31 ianuarie 2012, nivelul absorbţiei fondurilor de convergenţă era de 5,55%, adică 1,066 miliarde de euro.

Rambursările mai masive de bani europeni din luna februarie se explică prin faptul că toată luna ianuarie 2012, România nu a primit nici un ban de la UE, în programele sectoriale de fonduri structurale.

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a avertizat că termenul de 45 de zile stabilit de guvern pentru procesarea cererilor de rambursare trebuie să fie respectat cu stricteţe.

”Suntem ţara cu cea mai mică absorbţie din Uniunea Europeană. Este o realitate pe care nu o putem nega şi pe care avem obligaţia să o schimbăm. Trebuie corectate deficienţele de ordin structural, pornind de la relaţionarea cu beneficiarii şi până la rapiditatea cu care sunt procesate cererile acestora. Vă cer să vă asiguraţi că asupra oamenilor cu care lucraţi nu planează nicio suspiciune de corupţie. Datoria noastră este ca fondurile publice şi cele europene să fie cheltuite corect, transparent şi eficient”, le-a spus Ungureanu miniştrilor implicaţi în absorbţie.


Premierul a mai cerut simplificarea procedurilor de verificare a cererilor de rambursare, finalizarea procesului de standardizare a documentelor de achiziţie publică şi accelerarea procesului de consolidare a capacităţii administrative la nivelul autorităţilor de management.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: