joi

15 august, 2024

9 decembrie, 2019

Piața de asigurări din România este abia a cincea ca mărime din Europa Centrală şi de Est (ECE) și statisticile arată, în România, una dintre cele mai mici rate ale cheltuieluilor cu asigurările pe locuitor.

Potrivit OECD, Țările Europei Centrale și de Est sunt: Albania, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia și Lituania.

„România este a 5-a piaţă de asigurări ca dimensiune din ECE, uitându-ne la prime brute subscrise. Când vine vorba de densitatea (cheltuiala cu asigurările pe fiecare locuitor) şi penetrarea asigurărilor, România are de recuperat”, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), Adrian Marin, citat de Agerpres.


Densitatea cheltuielilor cu asigurările este 109 euro pe locuitor în România, dar de 306 euro în ECE şi de 2.170 de euro în Uniunea Europeană. Asigurările aveau o „penetrare” de 1,07% din PIB la sfârşitul anului 2018, în condiţiile în care în ECE este de 2,5%, iar în UE 7,4%, potrivit datelor citate de Adrian Marin, la Conferinţa anuală UNSAR.

Dimensiunea pieței

Societățile de asigurare au subscris, în anul 2018, prime brute în valoare de aproximativ 10,14 miliarde lei, în creștere cu 4,5% față de valoarea înregistrată în anul precedent, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în anul 2018 a ajuns la aproximativ 3,60 miliarde lei.

Asigurările de sănătate au cumulat la finalul anului 2018 prime brute subscrise în valoare de aproximativ 335 milioane lei, în creștere cu aproximativ 60% față de anul precedent


În anul 2018, societățile de asigurare au raportat indemnizații brute plătite (excluzând maturități și răscumpărări parțiale și totale) de peste 5,1 miliarde de  lei:

  • 4,915 miliarde de lei sunt aferente contractelor de asigurări generale (96%), înregistrând o creștere cu 21% față de anul 2017 ;
  • 184,6 milioane de lei  lei sunt sumele plătite pentru indemnizații brute, aferente asigurărilor de viață, înregistrând o creștere cu circa 18% comparativ cu anul 2017.

La 31 decembrie 2018 activau pe piața asigurărilor 29 de societăți de asigurare, autorizate și reglementate de ASF, dintre care 16 au practicat numai activități de asigurări generale, 7 au practicat numai activități de asigurări de viață și 6 au practicat activitate compozită.

Oficialul UNSAR crede că potenţialul de dezvoltare ale pieţei poate fi încurajat prin măsuri de stimulare a pieţei, prin îmbunătăţirea nivelului de încredere şi al nivelului de educaţie financiară.

UNSAR este „în aşteptarea modificărilor legislative pentru RCA, conform cerinţei Comisiei Europene şi monitorizăm atent şi celelalte două proiecte din Parlament. Ne preocupă şi evoluţia baremului traumatologic”, spune oficialul citat.

În privința asigurării locuinţelor:„ suntem în aşteptarea propunerilor de modificare în ceea ce priveşte legislaţia specifică asigurărilor obligatorii şi ne aflăm în dialog cu autoritatea pe acest subiect”, a spus Adrian Marin.

Pe segmentul agro, președintele UNSAR spune că își dorește ca asigurările agricole să devină mai accesibile pentru fermieri.

Pe segmentul sănătate, organizaţia va lansa în curând rezultatele unei cercetări sociologice dedicate acestui segment de business.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: