sâmbătă

27 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

6 martie, 2024

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, creșterea costului orar al forței de muncă în T4 din 2023 a înregistrat, pe total activități, o rată de creștere de 16,85%, conform datelor INS.

Nivelul de siguranță la acest indicator-cheie pentru economie, impus prin tabloul de bord european, este de maxim 12% pe an pentru țările non-euro (9% pentru Zona Euro), însă situația excepțională în materie de evoluția prețurilor a prevalat în 2023.

De remarcat că aceste majorări ale costului cu forța de muncă se situează peste rata anuală a inflației – care în decembrie 2023 a fost de 6,6% – și peste cea medie pentru 2023, de 10,4%.


În anul 2023, ritmul de creștere al costului forței de muncă a accelerat puternic în toate domeniile de activitate, reflectând creșterile salariale din ultima perioadă.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în construcţii (30,15%), învățământ (23,58%), transport şi depozitare (21,72%), respectiv în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (21,33%).
Creșterea din învățământ a fost determinată de majorarea salariilor cadrelor didactice în cursul anului 2023, lucru reflectat în statistică.

În T4/2023 comparativ cu T3, costul orar al forței de muncă a crescut cu 4,37%.

Trimestru la trimestru, în T4/2023 cele mai mari creșteri s-au înregistrat în: construcții (+17%), HoReCa (+11,4%), transport și depozitare (+11,2%), respectiv tranzacții imobiliare (+11%).
Singură scădere s-a consemnat în învățământ (-25,45%), fapt care reflectă urmarea creșterii timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent (vacanța de vară), odată cu începerea anului școlar.


***

(Citiți și: ”Economia europeană – disperată după forță de muncă. O analiză de ansamblu și specificul României”)

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: