miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 iulie, 2019

Pentru a depăși criza de salubritate cu care se confruntă, Roma a decis să exporte mii de tone de gunoaie în Suedia și în alte state membre UE, cu imense costuri financiare, scrie Euractiv.

Problema salubrității Romei este una perpetuă, dar o criză a a debutat în 2013, când autoritățile europene au somat edilii Romei să închidă cea mai mare groapă de gunoi a orașului, Malagrotta, din cauza neconformității cu standardeșe europene.


Problema s-a acutizat în timp, după ce mai multe incineratoare și stații de procesare a deșeurilor aflate în vecinătatea Romei au fost închise pentru lucrări de mentenanță, criza atingând apogeul după momentul în care principalul operator de colectare a deșeurilor menajere, AMA, și-a oprit activitatea din cauza neputinței de a-și goli eficient camioanele de colectare.

Guvernul Regiunii Lazio a emis, la sfârșitul lunii iunie, un avertisment public de sănătate, ca urmare a efectelor pe care un val de căldură le produce asupra tonelor de gunoaie rămase pe străzile Romei. Societatea Pediatrică Italiană a îndemnat locuitorii orașului să nu le mai permită copiilor, în special celor care au alergii, să se joace pe străzi pentru a evita astfel potențiale riscuri de sănătate.

Guvernul regional a aprobat, pe data de 5 iulie, ca AMA să primească acces la gropile de gunoi din întreaga regiune și a dat ultimatum firmei de salubritate să curețe orașul într-o săptămână. Chiar dacă situația s-a mai ameliorat- de la începutul lunii s-au strâns 13.000 de tone de gunoi, au fost aduse încă 400 de mașini de gunoi și străzile orașului au început să fie dezinfectate, problema nu este rezolvată pe termen lung.

În aceste condiții, municipalitatea a încheiat un contract cu Stockholm și cu Goteborg, pentru a trimite gunoi menajer către stațiile de incinerare ale acestor orașe, și negociază contracte similare cu Bulgaria, unde ar putea fi trimis gunoi pe calea ferată.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit Il Messagerio, alte opțiuni pentru export de gunoi sunt Portugalia, Cipru și Austria.

Ministrul italian al Mediului, Sergio Costa, membru al formațiunii 5 Stele, spune că exportul de gunoi este o soluție temporară, în următorii 2 sau 3 ani urmând să fie terminate mai multe stații de prelucrare a gunoiului în Italia.

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: