luni

27 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 septembrie, 2017

Legea insolvenţelor persoanelor fizice trebuie „neapărat modificată” pentru a putea intra în vigoare, a declarat, miercuri, Robert Cazanciuc, preşedintele Comisiei juridice din Senat, citat de Agerpres.

„Le-am spus colegilor din Parlament: dacă proiectul legii insolvenţei persoanelor fizice ar fi urmat procedura, nu am fi fost în situaţia de a amâna de trei ori aplicarea acestei legi. Ştiam că nu sunt pregătite instanţele, că nu sunt pregătite autorităţile de stat, dar eu îmi aduc aminte că votul a fost unanim în Parlament pe acest proiect„, a afirmat Cazanciuc, care a fost şi ministrul Justiţiei în perioada 2013-2015.

Aplicarea legii a fost amânată recent pentru a treia oară după adoptarea de către Parlament în mai 2015.


Situaţia din prezent a fost cauzată de lipsa unei dezbateri publice pe tema insolvenţei persoanelor fizice, lucru care se întâmplă, din păcate, în cazul multor acte normative, potrivit oficialului citat.

Este o ipocrizie transpartinică, din păcate, care ne blochează la un moment dat, apoi ne mirăm: „Vai, nu merge legea insolvenţei persoanelor fizice!”. Pe bune? Dar cine a adoptat legea integral, aşa cum a fost propusă, fără nicio dezbatere reală, când noi am propus să intre într-un circuit de avizare, de dezbatere reală cu cei care vor fi chemaţi să aplice legea?”, s-a întrebat retoric Robert Cazanciuc.

Oficialul și-a acuzat colegii din Legislativ de grabă: „Aţi zis: „Lasă, că nu avem timp acum, că are nevoie societatea de acest proiect”. Da, are nevoie, dar un proiect neadecvat o să încurce lumea, ca dovadă că ieri a fost amânată pentru a treia oară intrarea în vigoare şi probabil, dacă nu vom face o discuţie serioasă despre forma actuală a legii, vom fi obligaţi să o amânăm din nou. Lipsa de dialog aici duce. La fel şi ipocrizia. Ipocrizia distruge România”, a declamat senatorul.

Și Daniel Barbu, membru în Consiliul de Conducere al Institutului Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă (INPPI), este de părere că, în forma actuală, legea nu are cum să fie aplicată.


„Aşa cum este acum legea insolvenţei persoanelor fizice, este inaplicabilă, din punctul de vedere al nostru, al celor care încercăm să o aplicăm şi să o explicăm. Este foarte încâlcită, are nevoie de foarte multe resurse, dovadă că a fost şi anulată aplicarea ei. Aşa că, atunci când se va unifica povestea insolvenţei într-un singur cod mare, clar şi aplicabil, poate se va interveni şi acolo„, a precizat Daniel Barbu.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: