marți

30 aprilie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

29 martie, 2023

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna februarie 2023 cu 10,6% față de anul precedent, până la nivelul de 365,9 miliarde de lei, marcând a șasea lună consecutivă în care ritmul creditării scade, reiese din datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

Încetinirea este o consecință a deteriorării puterii de cumpărare a consumatorilor pe fondul creșterii inflației, care se traduce printr-un apetit în scădere pentru accesarea de noi împrumuturi, precum și a creșterii ratelor dobânzii.

Soldul creditul în lei, cu o pondere de 68,3% în volumul total al creditului neguvernamental, s-a diminuat cu 0,3% față de luna ianuarie, iar creditul în valută (exprimat în lei), cu o pondere de 31,7% în totalul creditului neguvernamental, a crescut cu 2,4% (evoluție similară în cazul exprimării indicatorului în euro).

Revenire a creditelor noi în valută


În februarie, băncile au acordate credite noi, în lei, în sumă de 5,66 miliarde de lei, în scădere cu 14,8% față de nivelul din ianuarie 2023, respectiv cu 11,4% sub nivelul din februarie 2022, reiese din datele defalcate.

Pe segmentul retail, volumul creditelor de consum în lei a urcat la 1,8 miliarde de lei, cel mai ridicat nivel din octombrie 2022, în vreme ce volumul creditelor ipotecare s-a diminuat.

Pe segmentul corporate s-a înregistrat tot o scădere a volumului de noi finanțări în lei, acestea fiind de 1,6 miliarde de lei, cu 5,7% sub nivelul din februarie 2022.

Creditarea în valută a cunoscut o revenire puternică în februarie, după ce în prima lună a anului băncile vânduseră împrumuturi noi de doar 389,6 milioane de lei, de trei ori mai puține decât în decembrie. În februarie, volumul de împrumuturi noi în valută a crescut la 663,7 milioane de lei, 96% fiind accesat de companii.

Dobânzile au continuat să crească pe segmentul retail


În ceea ce privește evoluția costurilor de finanțare, în cazul creditării în lei acestea au crescut pentru segmentul retail, dar s-au menținut relativ constante pe segmentul corporate. Astfel, dobânzile creditelor noi, în lei, pentru consum s-au ridicat, în medie, la 14,13% în februarie (cu 0,3 pp peste nivelul din ianuarie). Dobânda medie a împrumuturilor ipotecare noi în lei a urcat la 8,25% pe an, 0,2 pp peste nivelul din ianuarie.) Dobânzile creditelor noi în lei accesate de companii au fost de 9,6%, nivel similar celui din ianuarie.

De cealaltă parte, dobânzile creditelor noi în euro au făcut un pas în spate, în cazul împrumuturilor accesate de companii (de la 5,13% în ianuarie la 4,95% în februarie), în vreme ce acestea au crescut de la 5,53% la 6,05% pentru împrumuturile accesate de populație.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: