sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 octombrie, 2019

Numirea unui ministru al Educației interimar pentru doar două zile este soluția pe care ministrul Sănătății, Sorina Pintea, i-o propune președintelui Klaus Iohannis. Așa-zisa soluție ar fi însă neconstituțională.

Examenul de rezidențiat, programat pentru 17 noiembrie, a fost amânat pentru 8 decembrie, dată incertă și ea.


Câteva dintre documentele necesare organizării concursului trebuie semnate și de ministrul Educației, care nu mai există de pe 18 septembrie, când s-a încheiat interimatul de 45 de zile prevăzut în Constituție.

Conform legii fundamentale, nu poate exista un al doilea interimar.

Un titular, a precizat CCR într-o decizie recentă, putea fi numit doar după prezentarea Vioricăi Dăncilă în parlament, pentru a primi aprobarea obligaatorie în cazul schimbării structurii Guvernului.

Între timp, a intervenit și moțiunea de cenzură, Ludovic Orban a fost desemnat premier și este așteptat cu propunerea de Cabinet, pași procedurali ce vor dura, chiar în varianta că va fi acceptată prima propunere de prim-ministru a șefului statului.


Nici fostul ministru interimar al Educației Daniel Breaz, care a eliberat funcția pe 18 septembrie, și nici ministrul Sănătății nu au avut capacitatea de a anticipa un asemenea impas politic (previzibil însă pentru unii analiști politici) și au lăsat organizarea rezidențiatului pe ultima sută de metri, ca în fiecare an.

Legea prevede ca examenul să aibă loc în ultimele trei luni ale anului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Potrivit legislației în domeniu:

  • cifra de școlarizare a rezidenților se aprobă anual, prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației
  • Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi, prin concurs național, iar admiterea în rezidențiatul în medicină de familie, prin test de selecție, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației
  • nominalizarea coordonatorilor se face prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: