joi

25 aprilie, 2024

2 decembrie, 2019

Rezervele valutare ale României au scăzut cu peste un miliard de euro în noiembrie, reiese din datele publicate luni de Banca Națională (BNR), în contextul în care în a doua parte a lunii au existat presiuni mari pe cursul de schimb leu/euro, generate de revizuire estimării privind deficitul bugetar pe 2019, la 4,4% din PIB.

Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis un semnal clar pieței că banca centrală nu va permite deprecierea leului în alt ritm decât cel pe care îl consideră potrivit. De altfel, luni, banca centrală a anunțat un curs mediu de 4,7777 lei/euro, față de 4,7781 cotația de vineri.


”Cred că nici nu e bine dacă ne uităm din ce e făcut dezechilibrul, pentru că dacă avem deficit fiscal de 4,4% şi deficit extern de 5,5% și știm bine noi specialiștii ecuația că deficitul extern e deficitul guvernamental, adică cel fiscal plus cel privat, neguvernamental, apoi ce facem? Ne adresăm la 1%, deficitul privat, cu cursul de schimb? (…) Dacă cifra este 4,4% (estimarea de deficit bugetar, n.r.), v-am dat un exemplu, terminăm discuția cu cursul de schimb”, a explicat Mugur Isărescu.

La sfârșitul lunii noiembrie, rezervele se situau la nivelul de 33,8 miliarde de euro, față de 34,9 miliarde de euro în octombrie.

În cursul lunii noiembrie au avut loc următoarele operațiuni:

  • Intrări de 1,89 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligațiuni pe piața internă în valoare nominală totală de 671 milioane euro), alimentarea contului Comisiei Europene și altele;
  • Ieșiri de 2,98 de miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv rambursarea emisiunii de obligațiuni denominată în euro a Ministerului Finanțelor Publice, în sumă de 1,57 miliarde de euro) şi altele.

Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2019 au fost de 38.228 milioane euro, față de 39.400 milioane euro la 31 octombrie 2019.


Plățile scadente în luna decembrie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 151 milioane de euro.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: