19 decembrie, 2016

tillerson-putin
În 2013, Rex Tillerson a primit Ordinul Prietenie de la Vladimir Putin

O nouă serie de documente primite de Süddeutsche Zeitung ridică noi semne de întrebare privind numirea omului de afaceri Rex Tillerson în poziția de secretar de stat al SUA.  Șeful executiv al Exxon a fost director al unei firme petroliere ruso-americane cu sediul în paradisul fiscal Bahamas, potrivit acestor documente.

Nominalizarea lui Tillerson a stârnit controverse din cauza apropierii sale de Rusia – în 2013, el a fost decorat de Vladimir Putin cu Ordinul Prietenie.

Compania are operațiuni în mai mult de 50 de țări și, în 2011, Exxon Mobil a semnat un acord cu Rosneft, cea mai mare companie petrolieră de stat din Rusia, pentru explorare și exploatare comună de petrol. Contractele încheiate cu Rusia de Exxon Mobil ar putea genera 500 de miliarde de dolari, potrivit media americane.


De atunci, cele două companii au stabilit zece asocieri joint venture pentru proiecte de pe teritoriul Rusiei.

Unul dintre cele 1,3 milioane de documentele referitoare la paradisuri fiscale (documente primite de Süddeutsche Zeitung, de la o sursă anonimă), arată că Tillerson era în 2001  director al unei subsidiare a subsidiarei rusești a companiei, Exxon Neftegas, încă din 1998.

ExxonMobil a declarat că Tillerson nu mai este directorul subisidiarei începând cu 2006, când a devenit CEO al companiei.

Pe de altă parte, notează The Guardian, faptul că folosirea offshore-urilor de către Exon Mobil vine în contradicție cu politica promisă în timpul campaniei de către Donald Trump, cel care a câștigat sub motto-ul “America first”.


De asemenea, scrie presa străină numirea lui Tillerson ar putea naște un conflict de inetrese, întrucât acesta deține la Exxon acțiuni în valoare de peste 200 de milioane de dolari.

După  nominalizare, presa a dezvăluit mai multe legături ale lui tillerson cu Rusia și oameni influenți din această țară. El ar fi apropiat de Igor Sechin, fost agent KGB, care conduce compania petrolieră de stat Rosneft și este considerat numărl doi de la Kremlin.

Ordinul Prieteniei primit în 2013 i-ar fi fost acordat pentru înțelegerea din 2011 dintre Exxon Mobil și Rosfnet pentru exploatarea din Marea Kara, din zona arctică a Rusiei.

platforma-petroliera-zona-arctica

În 2014, acțiunile din Kara Sea au fost suspendate, după ce administrația Barack Obama a impus sancțiuni economice Rusiei din cauza anexării Crimeei.

Tillerson a criticat dur politica SUA față de Rusia, iar la întâlnirea anuală din 2014 a Exxon a spus: “Noi nu susține sancțiunile”, adăugând că și-ar dori ca cei care iau astfel de decizii să ia în considerare și pagubele colaterale.

De aceea, cred mulți dintre investitori, este de așteptat ca administrația Trump să elimine sancțiunile, ceea ce ar însemna reluarea activității de exploatare din Marea Kara.

Rămâne de văzut dacă omul de afaceri va fi confirmat de Senat – în Comisia pentru relații externe, raportul dintre democrați și republicani este de 9/10, însă este posibil ca unii dintre republicani să voteze împotriva numirii lui Rex Tillerson ca secretar de stat.

Mai mulți membri importanți ai conservatorilor, inclusiv senatorul John MacCain, au atacat decizia lui Donald Trump, invocând nu doar relațiile lui Tillerson cu Rusia, ci și lipsa de experiență diplomatică a celui care a lucrat 40 de ani doar în domeniul petrolier.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: