vineri

26 aprilie, 2024

26 noiembrie, 2022

Proteste de o rară violență au izbucnit în provincia Xinjiang din vestul Chinei, după ce moartea mai multor oameni într-un incendiu a fost pusă pe seama măsurilor radicale  luate de autorități împotriva epidemiei COVID. Protestatarii au cerut sfârșitul carantinei și, aparent fără legătură cu motivul protestelor, au cântat partea din imnul național chinez, care îndeamnă „Ridicați-vă, cei care refuzați să fiți sclavi”, potrivit Reuters.

Victimele incendiului nu s-au putut salva pentru că ieșirile imobilelor erau blocate conform restricțiilor. În imaginile apărute pe rețelele sociale se observă cum protestatarii sunt bătuți de autorități.

Regiunea Xinjiang se află într-una dintre cele mai lungi blocaje din China. Celor 4 milioane de locuitori din capitala Urumqi le este interzis de 100 de zile să-și părăsească locuințele.


China a atins un nou record de infectări cu COVID-19, pentru a treia zi consecutiv. Există focare în aproape toate provinciile chineze.

Nemulțumirile sociale sunt însoțite de cele etnice

Pe de altă parte, Xinjiang este locuită de 10 milioane de uiguri, o minoritate etnică, supusă constant abuzurilor, fiind și cea mai importantă musulmană. China s-a văzut nevoită să respingă acuzațiile că i-ar închide pe uiguri în lagăre.

Măsurile anti-epidemice au fost modificate recent, carantinele au fost scurtate și au fost luate decizii țintite, dar  acest lucru împreună cu creșterea cazurilor au provocat confuzie și incertitudine pe scară largă în orașele mari, inclusiv în Beijing, unde mulți rezidenți sunt închiși acasă.

China înregistrează zilnic 35.909 de cazuri noi de îmbolnăvire, un nivel scăzut la nivelul țării dar al treilea cel mai mare în ultima vreme, infecția răspândindu-se în numeroase orașe, provocând blocaje pe scară largă și alte restricții impuse circulației și afacerilor.


Shanghai, cel mai populat oraș și centru financiar din China, a înăsprit sâmbătă cerințele de testare pentru intrarea în locuri culturale, cum ar fi muzee și biblioteci, impunând oamenilor să prezinte un test COVID negativ efectuat în 48 de ore, în scădere față de 72 de ore mai devreme.

Parcul Chaoyang din Beijing, popular printre alergători și picnic, s-a închis din nou după ce fusese redeschis pentru scurt timp.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: