vineri

19 aprilie, 2024

25 februarie, 2013

Românii au cea mai mare încredere în primarul localității lor, între politicienii al căror sfat l-ar urma dacă le-ar spune să meargă sau nu la referendumul de revizuire a Constituției. Iar între politicienii de la centru președintele PNL, Crin Antonescu, șeful comisiei de revizuire a Constituției se situează în urma premierului Victor Ponta și a șefului statului, Traian Băsescu, în opțiunile electoratului, relevă un sondaj IRES, dat publicității luni.

Potrivit cercetării Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), 66,3% dintre români nu au încredere în niciun politician căruia să-i urmeze sfatul privind opțiunea de a merge la referendumul de validare a revizuirii Constituției.

33,1% dintre respondenți au afirmat că au încredere într-un politician căruia să-i urmeze sfatul în privința participării la referendumul de validare a Legii fundamentale.


Din cei 33,1% care au încredere în sfatul unui politician, 58,2% au răspuns că primarul localității lor este cel în care au încredere.

Dintre politicienii de la nivel central, șeful PSD, premierul Victor Ponta, se bucură de cea mai mare încredere privind sfatul pe care l-ar da cetățenilor referitor la Constituție – 30%.

Pe locul al doilea se află șeful statului, Traian Băsescu, cu 11%, urmat de liderul liberal Crin Antonescu, candidatul USL la Președinție și actualul președinte al Comisiei parlamentare de revizuire a Constituției, care are 6%.

Pe locul al patrulea este fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, actualmente senator liberal, cu 5% în opțiunea publicului, iar pe poziția a cincea, cu 4%, se sitează liderul PRM, eurodeputatul Corneliu Vadim Tudor.


Dintre politicienii opoziției reprezentate în parlamentul național, cel mai bine clasați sunt senatorul Mihai Răzvan Ungureanu (Forța Civică), primarul Clujului, Emil Boc (PDL), și omul de televiziune Dan Diaconescu (PPDD) cu câte 2%, primii doi fiind foști prim-miniștri.

Conform sondajului IRES, 75% dintre respondenți susțin că vor merge la referendumul de validare a revizuirii Constituției și vor depăși astfel cvorumul de 50% necesar aprobării modificării Legii fundamentale. De precizat, însă, că procentul de 75% reflectă intenția, declarată la momentul efecturării sondajului, de a merge la vot, nu însă și prezența la urne.

În privința formei de guvernământ, 71% dintre respondenți s-au exprimat pentru menținerea republicii, iar 20% pentru reinstaurarea monarhiei.

De asemenea, cel mai mare număr de respondenți par în favoarea trecerii de la republica semiprezidențială la cea prezidențială. Astfel, 40% dintre respondenți au afirmat că vor ca rolul Parlamentului să scadă în viitoarea Constituție, 31% că vor să crească și 25% că doresc să se mențină ca în prezent.

În privința articoului 1 al Constituției, potrivit căruia România este stat național, unitar și indivizibil, eliminarea acestei prevederi nu se bucură de acceptare în procent de cel puțin 50% nici măcar în rândul românilor de etnie maghiară, potrivit IRES.

Astfel, 41,6% dintre etnicii maghiari chestionați s-au declarat de acord cu inițiativa UDMR de eliminare a articoului 1 al Constituției, iar 40,6% în dezacord.

Per total, indiferent de etnie, 78% dintre cetățenii români sunt împotriva eliminării articolului 1 din Constituție.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ național, format din 1.452 de persoane cu vârste de cel puțin 18 ani.

Eroarea maxima tolerata este de ± 2,6%. Ancheta a fost realizată în perioada 19-20 februarie 2013.

Institutul Național de Evaluare și Strategie este condus de sociologul Vasile Dâncu, membru PSD.

(Descarcă sondajul IRES de AICI)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: