20 octombrie, 2024

În primele opt luni, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali, pe ansamblu, cu 1,3%, datorită avansului înregistrat în industria bunurilor de capital (+5,8%). Scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (-4,6%) și industria bunurilor de uz curent (-3,3%), arată datele INS publicate vineri.

În termeni nominali, în luna august, comenzile noi din industrie au crescut pe ansamblu (piața internă și externă) cu 2,7% comparativ cu august 2023. Aceasta s-a datorat tot creșterilor din industria bunurilor de capital (+9,8%) și din industria bunurilor de uz curent (+5,8%). În schimb, s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-9,4%) şi industria bunurilor intermediare (-7,0%).

Cifra de afaceri din industrie

Cifra de afaceri din industrie a crescut, în termeni nominali, în luna august 2024, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 4,2%, datorită creșterii înregistrate în industria extractivă (+6,5%) și în industria prelucrătoare (+4,2%).


De asemenea, după opt luni, cifra de afaceri din industrie a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 4,8%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+5,5%). Industria extractivă a scăzut cu 11,3%.

Pe marile grupe industriale, creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+9,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,3%), industria bunurilor de uz curent (+3,6%), industria energetică și industria bunurilor intermediare (+2,0%, fiecare). 

Revirimentul industrial din august nu va inversa trendul anual

Cu toate că luna august a consemnat o ușoară creștere a producției industriale, în volum, de 1,1% față de iulie, ajungând la un declin anual de -2%, (față de -3,7% în iulie) nu se poate vorbi de o relansare a sectorului.

Analiștii de la Erste Bank estimează că 2024 va fi al doilea an consecutiv de contracție a producției industriale, cu o scădere de -2%, după ce în 2023 înregistrase o scădere de 2,5%. Creșterea producției a fost favorizată de reducerea prețurilor energetice sprijinind sectoarele energointensive precum produsele chimice, hârtie, produsele din lemn care au produs mai mult.


Însă industriile cu valoare adăugată mică, cum ar fi producția de materiale textile, confecții și marochinărie rămân în domeniul negativ din cauza creșterii costurilor de producție care le diminuează competitivitatea. Pe ansamblu, în termeni reali, producția industrială se menține cu 5% sub nivelul dinaintea pandemiei.

Se remarcă în august reducerile de producție în sectorul energetic, cu 4,5% (lună/lună) și -4,7% (an/an) și în cea extractivă -1,2% (lună/lună).

Pentru septembrie, primii indicatori, precum sondajul realizat printre directorii de achiziții – BCR România Manufacturing PMI – arată o scădere la 47,3 de la 48,4, a treia contracție consecutivă. După cum arată componenta comenzilor noi, în septembrie cererea a continuat să fie slabă, cu efect negativ asupra nivelului producției și a ocupării forței de muncă. PMI mediu în trimestrul al treilea a fost de 47,8, în scădere de la 51,2 în trimestrul al doilea.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: